Společné zdanění budou moci uplatnit i pozůstalí manželé

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Společné zdanění budou moci možná už letos uplatnit i pozůstalí manželé, jejichž partner loni zemřel. Změnu přináší poslanecká novela zákona o daních z příjmů, kterou přijal Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Současný zákon stanoví, že společné zdanění příjmů musí uplatnit každý z manželů ve svém daňovém přiznání, které podávají oba manželé ve stejné lhůtě. Tato podmínka není splněna v případě, pokud jeden z manželů ve zdaňovacím období zemře, ačkoli oba v uplynulém zdaňovacím období společně vyživovali dítě. Novela má proto tuto tvrdost zákona zmírnit.

Norma podle jednoho z jejích tvůrců, poslance ODS Pavla Svobody, pomůže řádově desítkám lidí. "Dopad do státního rozpočtu bude řádově v desítkách až stovkách tisíc korun," uvedl již dříve Svoboda. Novelu její autoři předložili už loni, sněmovna ji schválila na konci ledna.

Novela má nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Pokud ji prezident Václav Klaus nebude vetovat, mohla by začít platit ještě před koncem března, do kdy je třeba daňové přiznání podat. Upozornil na to i Svoboda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK