ČOI: V lednu testům nevyhovělo více pohonných hmot

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Kontrolami České obchodní inspekce letos v lednu neprošlo sedm procent odebraných vzorků pohonných hmot, což je o něco více než loni. Za celý rok 2006 totiž testy neprošlo 4,8 procenta vzorků benzinu a nafty, zatímco v roce 2005 tento ukazatel činil 6,1 procenta.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři v lednu odebrali 242 vzorků pohonných hmot a na různé nedostatky přišli u 17 z nich. Jakostním požadavkům nevyhovělo například 33 procent směsných paliv a 7,7 procenta vzorků motorových naft. Špatných bylo také 5,8 procenta vzorků motorových benzinů. U LPG inspektoři v lednu nezjistili žádné závady.

Například u některých vzorků směsné motorové nafty byl letos v lednu zjištěn špatný bod vzplanutí či vysoký obsah síry. U motorových benzinů nejčastěji nevyhověl konec destilace.

Zejména u automobilových benzinů a motorových naft je ale podle Fléglové od roku 2003 patrné zlepšování jakosti. Tyto produkty přitom tvoří podstatnou část tuzemského trhu s pohonnými hmotami. V roce 2003 nevyhovělo testům 12,4 procenta vzorků.

Podmínky prodeje pohonných hmot od loňského září zpřísnila novela zákona. Je v ní například zakotvena povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení.

Novela obsahuje také povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které musejí splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí. Za porušení zákona hrozí prodejcům pohonných hmot až pětimilionová pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK