ADZ: Počet členů záložen loni stoupl o polovinu na 23.000

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Zájem o družstevní záložny v Česku opět roste. Ke konci roku 2006 družstevní záložny sdružené v Asociaci družstevních záložen (ADZ) evidovaly 23.000 členů, což bylo o 55 procent více než před rokem. Kampeličky zaznamenaly meziroční nárůst vkladů o 72 procent na 5,08 miliardy korun. Řekl to mluvčí Asociace družstevních záložen Oldřich Zajíc s tím, že asociace sdružuje velkou většinu fungujících kampeliček.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Růst vkladů a členů družstevních záložen by měl podle šéfů kampeliček pokračovat podobným tempem i v dalších letech. Koncem 90. let bylo v kampeličkách rozkradeno osm miliard Kč z 11,3 miliard korun vkladů.

Problémy v peněžním družstevnictví nastaly podle nynějších představitelů záložen kvůli děravým zákonům. K renesanci odvětví prý napomohl zejména nový zákon a "přelicencování" kampeliček. Družstevní záložny jsou od ledna 2006 pod regulací České národní banky, regulace se děje podle směrnic EU a kampeličky nyní musí splnit přísnější kapitálové požadavky.

V souvislosti s přechodem na mezinárodní standardy obezřetného podnikání v bankovnictví (BASEL II) se asociace podílí na tvorbě novely příslušného zákona, která již byla schválena sněmovnou a nyní ji projednávají senátoři. V případě jejího schválení by novela měla platit od 1. července 2007. "Od uplatňování jednotlivých ustanovení se očekává další zvýšení důvěryhodnosti úvěrových institucí," podotkl Zajíc.

Vlna pádů kampeliček přišla na podzim 1999. V likvidaci nebo konkurzu se ocitly téměř dvě třetiny ze 124 existujících záložen. Šéfové některých záložen skončili ve vězení. V polovině roku 2001 se první klienti zkrachovalých kampeliček dočkali náhrady části uložených vkladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK