Majitelé domů požadují výpověď bez udání důvodu už od roku 2008

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Majitele domů, které zastupuje advokátka Klára Veselá - Samková, požadují, aby výpověď z nájmu bez udání důvodu byla jednoletá a platila již od roku 2008. To znamená, že majitelé by mohli nájemníky vystěhovat od roku 2009. Samková to uvedla na tiskové konferenci. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek přitom minulý týden uvedl, že navrhuje dvouletou výpovědní lhůtu od roku 2010. Proti výpovědi bez udání důvodu a bez náhrady je ostře Sdružení nájemníků.

Samková dále řekla, že na základě podkladů společnosti Patria Finance požadují majitelé domů po státu náhradu škod ve výši 33,75 miliardy korun. Dříve operovali s částkou 50 miliard korun.

Majitelé domů si stěžují u Evropského soudu pro lidské práva kvůli protiprávní regulaci nájemného. "Každý den se přidává k žalobě deset majitelů domů," řekla dále Samková, která v současnosti zastupuje 4000 majitelů. Částka náhrady škod tak podle ní poroste. OSMD požaduje ve Štrasburku nemajetkovou újmu celkem 40 milionů euro (1,12 miliardy korun).

Nyní je v Česku asi 800.000 bytů s regulovaným nájemným, z nichž asi 420.000 vlastní jednotlivci nebo firmy. Zbytek patří obcím.

Podle studie Patria Finance z března 2005 je údajně ročně placeno o 21 miliard korun na regulovaném nájemném méně, než by činilo tržní nájemné. Samková uvedla, že každý regulovaný nájemník tudíž platí průměrné o 28.113 korun ročně méně, než by měl platit. Tuto částku Samková vynásobila počtem bytů stěžovatelů, které zastupuje, což je 80.000 bytů, a dostala částku 2,25 miliardy korun. To je podle ní suma, o kterou jsou majitelé, jež zastupuje, ročně okrádáni. Za 15 let dosahuje částka 33,75 miliardy Kč.

Náměstek ministerstva pro místní rozvoj Miroslav Kalous, který se tiskové konference účastnil, uvedl, že "udělá vše proto, aby byla tato právní úprava přijata co nejdříve, ale výpověď by měla být dvouletá." K požadované sumě řekl, že je snadné vypouštět z úst takto horentní sumy, které si nikdo ani nedokáže představit. Dle jeho názoru ale neexistují reálná čísla a podklady, která by vypočítala možnou újmu majitelů škod.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle Kalouse na konci dubna představí závěry pracovní skupiny, která má za úkol zjistit, kolik je poškozených majitelů a jakou metodikou má být vypočítána případná újma majitelům.

Nový občanský zákoník, kde má být možnost výpovědi bez udání důvodu zakomponována, má vstoupit v platnost až v roce 2010. Majitelé domů, které Samková zastupuje, ovšem požadují po vládě, aby možnost ukončení nájmu řešila samostatná novela občanského zákoníku, která by vstoupila v platnost od roku 2008.

Kalous tvrdí, že předpokládaná účinnost nového znění občanského zákoníku od roku 2010 vyplývá z délky potřebných legislativních lhůt. Možné zkrácení těchto lhůt je podmíněno politickou dohodou o tom, že část týkající se bydlení by byla projednána zvlášť.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek již minulý týden ČTK řekl, že jsou dva způsoby zakomponování tohoto návrhu do občanského zákoníku. První možnost je rychlejší varianta jako částečná novela občanského zákoníku, tzn. nahrazení paragrafů, které se týkají bydlení. Druhá možnost je, že návrh bude součástí celého balíku změn občanského zákoníku, což by bylo podle ministra možné až příští rok.

Naopak předseda Sdružení nájemníků (SON) Stanislav Křeček ČTK již dříve řekl, že je zcela nepřijatelné dostat výpověď bez udání důvodu a bez náhrady. V žádné evropské zemi není podle jeho názoru výpovědní lhůta bez udání důvodu, takže ČR nebude podle něj za to ve Štrasburku odsouzena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK