Americké akcie bez větších změn, trh čeká na statistiku

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - Americké akcie si po silném úterním růstu vybraly oddechový čas a většina investorů vyčkává na sérii dalších statistických údajů. Největší překážkou v růstu jsou nyní obavy z příliš výrazného zpomalení americké ekonomiky a také trvající averze k riziku. Ta stála za poklesem cen už minulý týden.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův pohyboval kolem 12.210 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst sotva o desetinu procenta. Širší index S&P 500 ale nepatrně ztrácel a nacházel se blízko 1394 bodů. Největší pokles měl Nasdaq Composite, který smazal 0,3 procenta hodnoty a posunul se na 2378 bodů.

Americké akcie výrazně vzrostly v úterý, kdy burza v New Yorku musela sáhnout k omezení obchodní aktivity. K tomuto kroku sahá výjimečně, a to v situaci, kdy její referenční index zpevní o více než dvě procenta. Totéž platí i v opačném případě, tedy když index vykazuje více než dvouprocentní propad.

"Teď je ticho po pěšině. Přece jen zdá, že se objevuje stále více důkazů o zpomalení tempa růstu ekonomiky, neznamená to ale kolaps ekonomiky," řekl k situaci na akciových trzích hlavní analytik investiční společnosti North Star Investment Management Eric Kuby.

Hlavní indexy začaly ještě během dopoledne mírně oslabovat v reakci na růst cen ropy. Ten se dostavil po zprávě, že zásoby suroviny v amerických skladech minulý týden výrazně klesly, ačkoli na trhu se počítalo s růstem. Výrazně klesly také zásoby benzinu. Tato situace ale pomohla akciím ropných společností jako je Exxon Mobil nebo Chevron.

Z důležité statistiky to bude hlavně vývoj na trhu práce. Obdobná zpráva už dnes naznačila, že soukromý sektor v únoru vytvořil jen asi polovinu pracovních míst, než s kolika počítal trh. Zpráva vládních úředníků vyjde v pátek.

Z menších společností na sebe poutaly pozornost akcie farmaceutické firmy CV Therapeutics. Ty si odepsaly asi čtvrtinu hodnoty, protože nový preparát Ranexa se při klinických zkouškách ukázal jako neúčinný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK