Aktuálně.cz: Loňská ztráta ČSA bude pouze 400 milionů korun

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Výsledek Českých aerolinií se prý loni zlepšil proti předchozímu roku o 700 milionů korun. Ztráta ČSA tak v roce 2006 činila "pouze" 400 milionů Kč. S odvoláním na zdroj z firmy to napsal dnes zpravodajský server Aktuálně.cz. Společnost výsledky zveřejní ve čtvrtek.

"Za poslední čtvrtletí se ztráta ČSA vyšplhala jen něco málo přes 70 milionů korun," potvrdil serveru zdroj z firmy pod podmínkou anonymity. Vzhledem k tomu, že za tři čtvrtletí byla ztráta 326 milionů, podařilo se zřejmě aerolinkám udržet ztrátu pod 400 miliony. Mluvčí ČSA Daniela Hupáková informace odmítla komentovat s odkazem na čtvrteční zveřejnění výsledků.

Výsledek celého roku by tak byl lepší, než ČSA plánovaly. První plány ještě za vedení Jaroslava Tvrdíka počítaly se ztrátou 940 milionů korun. Nové vedení plán revidovalo a ČSA počítaly se stejným prodělkem jako o rok dříve - tedy s půlmiliardovou ztrátou.

"Aby tedy ČSA dosáhly stejného výsledku jako v roce 2005, musíme vydělat navíc 400 milionů korun na platy. K tomu přidejme 200 milionů korun na splátky nových letadel. Abychom na konci roku mohli vykázat stejný hospodářský výsledek jako v roce 2005, musíme být letos o 600 milionů korun lepší než loni," uvedl při posledních výsledcích prezident firmy Radomír Lašák.

Ten si dal za úkol dovést aerolinky k zisku v roce 2008. Má mu v tom pomoci restrukturalizační plán, který představil loni na jaře. Podle něj má firmu opustit až tisícovka z pěti tisíc zaměstnanců a mají se odprodat i některé divize - na konci října tak ČSA například nabídly ke koupi svůj nákladový terminál (cargo). Podobně do prodeje půjde i catering, tedy dodávání jídla na palubu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK