Evropský soud rozhodoval o internetovém sázení

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Průlomový rozsudek tento týden vydal Evropský soudní dvůr v Lucemburku, když rozhodl, že italská firma Placanica může provozovat internetové sázení i v jiných státech Evropské unie. Podle soudu žádný členský stát nesmí omezovat sázení zahraničních firem v rámci unie ani z důvodu odvádění daní nebo příspěvků na obecně prospěšné účely. Právě tím přitom argumentovalo české ministerstvo financí, když zakázalo internetové sázení v Česku, uvedly Hospodářské noviny.

Verdikt lucemburského soudu může ovlivnit i český trh. "Z výše uvedeného rozhodnutí vyplývá, že společnost bwin může operovat v Česku i bez licence," řekl Jindřich Rajchl, který v Česku zastupuje internetovou sázkovou společnost bwin.com.

Internetové sázky přitom nejsou v Česku okrajovým byznysem, podle odhadů se v něm otočí kolem čtyř miliard korun ročně. Tyto sázky provozují zahraniční firmy, domácí sázkové kanceláře mají jen kamenné pobočky.

Zahraniční internetové kanceláře působící nelegálně v Česku označil již dříve za vážný problém hazardního průmyslu generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Podnikají podle něj bez kontroly a připravují stát a veřejně prospěšný sektor o rozsáhlé poplatky a odvody.

Podle internetových konkurentů Sazky neochota státu něco změnit vychází ze snahy hájit monopolní postavení největší české sázkové společnosti. Všeobecně se totiž očekává, že připravovaná novela loterijního zákona internetové sázení opět zakáže.

Petr Kamberský v komentáři v Hospodářských novinách ovšem upozorňuje, že rozhodnutí Evropského soudního dvora má vyšší váhu než loterijní zákony jednotlivých členů unie. Rozhodnutí z Lucemburku se proto fakticky dotkne každého ze sedmadvaceti států EU a ovlivní jejich zákony i rozpočty. Podle Kamberského upozorňuje i na technologickou revoluci, za kterou většina parlamentů jenom klopýtá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK