Japonské akcie posílily téměř o dvě procenta

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. března (ČTK) - Japonské akcie během čtvrtečního obchodování posílily téměř o dvě procenta. Exportéři těžili ze slabší domácí měny, zatímco ropné společnosti byly podpořeny středečním nárůstem cen ropy na světových trzích.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 1,94 procenta na 17.090,31 bodu. Vrátil se tak nad psychologicky důležitou hranici 17.000 bodů, pod kterou se v pondělí propadl v rámci celosvětového výprodeje na akciových trzích. Širší index Topix posílil o 1,86 procenta na 1720,96 bodu.

"Trh se vrací k normálním podmínkám," řekl analytik Masaki Iso ze společnosti Yasuda Asset Management. "Investoři se vracejí k přijímání rizika a nakupují akcie v široké škále sektorů," dodal. Upozornil, že za lepší náladou investorů stojí zejména oživení dolaru vůči jenu.

Výrobce spotřební elektroniky Sony posílil o 2,9 procenta, protože investiční banka Morgan Stanley zvýšila cílovou cenu jeho akcií. Ropná společnost Nippon Oil rostla poté, co se ceny ropy ve středu zvýšily o téměř dvě procenta.

Na devizovém trhu japonský jen navzdory počátečnímu nárůstu oslabil. Stále více hráčů na trhu se totiž kloní k názoru, že prudkému nárůstu japonské měny z minulého týdne možná dochází dech.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu posílil zhruba o 0,6 procenta na 116,70 JPY. V pondělí se přitom propadl až na tříměsíční minimum 115,16 JPY. Euro se vůči jenu vyšplhalo až na 153,75 JPY poté, co se během týdne propadlo na 150,74 JPY, tedy na nejslabší úroveň od konce listopadu. Vůči dolaru zůstalo euro bez větších změn na 1,3170 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK