Slovenská koruna posílila na nový rekord 34 SKK/EUR

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. března (ČTK) - Slovenská měna dnes ráno posílila na novou rekordní úroveň 34 slovenských korun za euro. Ve středu odpoledne byla o 30 haléřů slabší. Korunu zřejmě podpořila informace o nové investici korejské společnosti Samsung na Slovensku i příznivé údaje o hospodářském růstu a průmyslové výrobě. Řekl to obchodník OTP Banky Eduard Pračko.

Při této úrovni kurzu slovenská centrální banka (NBS) na konci minulého roku vůči koruně intervenovala.

Na rozdíl od minulých týdnů se koruna odpoutala od ostatních národních měn ve střední Evropě, které výrazně neposílily. "Úplně jsme se odtrhli od regionu. Asi nás považují za nového lídra," prohlásil Pračko.

Za poslední měsíc koruna získala vůči euru zhruba 80 haléřů. Vzdálila se tak již 11,6 procenta od centrální úrovně 38,455 SKK/EUR v systému směnných kurzů ERM-II, do kterého Slovensko vstoupilo kvůli plánovanému zavedení eura v roce 2009. Kurz se nesmí od této úrovně odchýlit o více než 15 procent oběma směry. NBS již připustila, že parita se dá upravit, zatím to však podle ní nebylo třeba.

Loni byla koruna nejrychleji posilující měnou ve střední Evropě. Vůči euru si připsala téměř deset procent.

Koruna začala zpevňovat již ve středu večer. Do té doby přitom nereagovala na příznivé statistiky, ani na zprávu o nové továrně firmy Samsung Electronics na obrazovky z tekutých krystalů (LCD).

Slovenská ekonomika v loňském roce vzrostla o rekordních 8,3 procenta, čímž se země zařadila mezi nejrychleji rostoucí evropské ekonomiky. Průmyslová výroba na Slovensku v lednu meziročně vzrostla o více než 17 procent, hlavně díky zvýšení výroby aut v nových závodem automobilek PSA Peugeot Citroën a KIA Motors.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK