Říman se kvůli Temelínu sejde s vedením ČEZ a SÚJB

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. března (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se příští týden sejde s generálním ředitelem energetického koncernu ČEZ Martinem Romanem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Hovořit budou o bezpečnostní situaci v Jaderné elektrárně Temelín. Ministr tak reaguje na nedávné úniky mírně radioaktivní vody v této elektrárně. Informoval o tom mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

"Z hlediska jaderné bezpečnosti nemají tyto poruchy vůbec žádný význam. Temelínská elektrárna je ale velice citlivé téma. Situaci je nutné prošetřit a přijmout opatření, aby k poruchám docházelo co nejméně. Chci, aby mne generální ředitel ČEZ podrobně informoval o příčinách poruch a o bezpečnostní situaci na Temelíně," uvedl Říman.

Minulé úterý vyteklo v kontrolovaném pásmu elektrárny 2000 litrů mírně radioaktivní vody. Příčinou byl otevřený kohout, který zřejmě technici zapomněli po kontrole utáhnout. Asi 1000 litrů stejné kapaliny pak uniklo v úterý odpoledne při tlakové zkoušce v ochranném krytu reaktoru. V obou případech voda odtekla do určených nádrží, zdraví zaměstnanců ani životní prostředí tak ohroženo nebylo.

Na rozdíl od předchozího úniku elektrárna informovala nejdříve rakouskou stranu a poté zprávu poskytla českým médiím. Rakousko přesto protestuje a chystá proti Temelínu mezinárodní žalobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK