Miliardový tendr na letošní práce v lesích zrušen

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 8. března (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zrušil šestimiliardový tendr na práce v lesích pro letošní rok. Důvodem jsou změněné podmínky v lesích po větrné kalamitě způsobené lednovým orkánem Kyrill. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd. Prací na těžbě kalamity, které byly zadané ve zkráceném řízení, se zrušení tendru nijak netýká.

Orkán ve státních lesích poničil asi pět milionů metrů krychlových dřeva, tedy asi dvě třetiny roční těžby. Kalamitní těžba na územích, kde byl vládou vyhlášen nouzový stav, se týká asi 3,3 milionu metrů krychlových dřeva.

LČR podle svého prohlášení nyní musí přednostně zpracovat kalamitu a v této souvislosti utlumit jiné plánované těžby. "Změna stavu lesa vyvolaná větrnou kalamitou je tak zásadní, že původní obsah zadání jednoročního zadávacího řízení je neslučitelný s pracemi, které je reálně třeba vykonat," uvedl pověřený generální ředitel podniku Jiří Holický.

Roční tendry vypsaly LČR loni v říjnu. Reagovaly tak na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že musí jako veřejný zadavatel postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Lesy proto dosavadní smlouvy ukončily a začaly hledat firmy, se kterými chtěly podepsat smlouvy od 1. ledna 2007. Kvůli posunutí některých termínů ale LČR dosud smlouvy neuzavřely a na velké části státních lesů se tak od konce prosince vůbec nepracuje. Do říjnových tendrů se přihlásilo 113 firem. Asi na 43 procentech územních jednotek vyhrála firma LESS & FOREST.

ÚOHS 8. února oznámil, že vydal několik předběžných opatření, kterými zmrazil výsledky tendrů do doby, než rozhodne o jejich zákonnosti. Ve stejný den rezignoval generální ředitel LČR František Koníček a následně i tři odborní ředitelé. Lesy vždy trvaly na tom, že všechny kroky které ohledně tendrů učinily, byly v souladu se zákonem.

LČR nemohou vybřednout ze sporů o tendry na lesnické práce od roku 2004, kdy tehdejší generální ředitel Kamil Vyslyšel vypsal první tendr podle kontroverzních pravidel. Všechna výběrová řízení, která podnik od roku 2004 vypsal, vždy některá část lesnických firem podrobovala tvrdé kritice a označovala je za netransparentní a nezákonná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK