ECB zvýšila základní úrokovou sazbu na 3,75 pct

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 8. března (ČTK) - Evropská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na více než pětileté maximum 3,75 procenta. Finanční trhy nyní čekají na odpolední tiskovou konferenci prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta, díky které by si mohly učinit lepší představu o dalším vývoji měnové politiky banky.

Nárůst základní sazby vzhledem k pokračujícímu solidnímu růstu ekonomiky eurozóny a Trichetovým výrokům z minulého měsíce očekávalo všech 80 analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Sazba, která určuje náklady na úvěry v celé ekonomice eurozóny, se dostala na nejvyšší úroveň od listopadu 2001.

ECB od prosince roku 2005 zvýšila úrokové sazby již sedmkrát z historického minima 2,0 procenta. Trichet na tiskové konferenci objasní důvody dnešního zvýšení sazeb a představí nové odhady hospodářského růstu a inflace v eurozóně.

Britská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby na dosavadních 5,25 procenta. Finanční trhy však věří, že v příštích měsících náklady na úvěry v zemi porostou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK