OKD propustí na 270 lidí z povrchových pracovišť

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. března (ČTK) - Největší domácí černouhelná společnost OKD během letošního roku propustí na 270 zaměstnanců, kteří dosud pracují v povrchových provozech a technicko-hospodářských funkcích. Jejich odchod by měl napomoci zvýšit produktivitu práce těžební firmy. V současné době pracuje v OKD téměř 16.500 lidí, řekl ředitel OKD Josef Goj. Snížení stavů se podle něj nebude týkat dělníků v dole. Odbory ale firmu viní z porušení kolektivní smlouvy, protože s nimi údajně propouštění neprojednala předem.

"S výjimkou Dolu ČSA, kde racionalizace souvisí s ukončením činnosti povrchového areálu závodu Doubrava, se na všech ostatních dolech jedná celkem o několik desítek zaměstnanců," dodal. Propouštění výrazněji postihne nedůlní závody OKD, které dolům poskytují různé služby. Uvolňování zaměstnanců podle Goje nenaruší plné zajištění provozu.

Záměr propustit zhruba 270 lidí podle šéfa úseku lidských zdrojů Lubomíra Langra vedení OKD projednalo s odbory. Dodal, že vznikla pracovní skupina, která připravuje sociální program a řešení sociálních dopadů. Podle Langra chce OKD nalézt pro nadbytečné lidi nové uplatnění, jako tomu bylo v případě útlumu Dolu Dukla. Místopředseda odborové organizace OKD Lumír Krečmer ale ČTK řekl, že vedení OKD jednoznačně porušilo kolektivní smlouvu.

"Oni nejdříve rozhodli o propouštění a pak nám to oznámili jako hotovou věc. To je špatně, kolektivní smlouva říká, že nejdříve měli dát slovo odborům, aby mohly říct své výhrady," uvedl Krečmer. Podle předáka se 23. března chystá společné zasedání předsedů všech závodních výborů OKD, které rozhodne o dalším postupu odborářů.

Havířovský Důl Dukla skončil začátkem ledna, většina z 1600 horníků přešla do dalších závodů OKD.

Podle zástupců úřadů práce v kraji by neměli uvolnění povrchoví pracovníci OKD působit větší problémy na trhu práce. Například ostravský okres se bude muset vypořádat s 60 propuštěnými pracovníky OKD, na frýdecko-místecký úřad připadne asi 20 propuštěných zaměstnanců Dolu Paskov. "Vzhledem k tomu, jaká je příznivá ekonomická situace i zkušenostem z minulosti, kdy bylo propouštění daleko větší, dopad by neměl být tak dramatický," řekla ČTK Vladana Piskořová z ostravského úřadu práce.

V OKD pracovalo ke konci letošního ledna 16.474 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v OKD loni vzrostl o osm procent na 26.857 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK