Topolánek psal kvůli jaderné energii Barrosovi, stejně i Slováci

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. března (zpravodajové ČTK) - Český premiér Mirek Topolánek ve středu napsal předsedovi Evropské komise José Manuelovi Barrosovi dopis, v němž mu navrhuje vytvoření jaderného fóra v Praze. Jde o úřad, který by sdružoval odborníky z celé Evropy. S podobnou prosbou se však na Brusel obrátili i Slováci a byli o dva týdny rychlejší než Češi.

Energetické fórum není žádnou novinkou. Mají jej prakticky všechny energetické sektory, s výjimkou jaderného. V Madridu je fórum pro plynárenství, ve Florencii pro elektrickou energii, v Berlíně pro fosilní paliva a v Amsterodamu pro obnovitelné zdroje.

Nové fórum by se mělo zaměřit na dialog o budoucnosti jaderné energetiky mezi EK, vládci členských zemí a hráči na trhu. Nyní jsou jaderné elektrárny v 15 zemích EU, kde vyrábějí asi třetinu elektřiny.

Jaderná energie bude i tématem dnešního summitu Evropské unie. Státy se na něm budou dohadovat, zda přijmou cíl Evropské komise, která chce, aby do roku 2020 zhruba pětina energetické produkce pocházela z obnovitelných zdrojů. Češi, Slováci a mimo jiné i Poláci však usilují, aby se mezi obnovitelné zdroje počítala i jaderná energie. Proti je ale například Rakousko a některé další státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK