Ke světovým miliardářům patří i Petr Kellner, je na 119. místě

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Na světě nyní žije 946 lidí, jejichž majetek přesahuje miliardu dolarů. A mezi nimi je i jeden Čech, Petr Kellner. V žebříčku, který zveřejnil americký časopis Forbes, se dostal na 119. místo z 224. příčky v minulém roce, kdy se také do přehledu dostal poprvé. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes.

Loni Forbes ocenil Kellnerovo jmění na tři miliardy dolarů (72,4 miliardy korun. Letos se podle časopisu Kellnerův majetek zdvojnásobil na šest miliard dolarů, a to hlavně díky úspěšné expanzi v Rusku a na Ukrajině.

Petr Kellner je zakladatel a majoritní vlastník skupiny PPF, která ovládá mimo jiné Českou pojišťovnu, PPF Banku a společnost Home Credit. PPF se zabývá pojišťovnictvím, spotřebitelským financováním a poskytuje komplexní služby v oblasti správy majetku. Je přítomna v Česku, na Slovensku, na Ukrajině, v Rusku, v Kazachstánu, v Bělorusku, v Číně a ve Vietnamu. Ke konci roku 2005 spravovala majetek v hodnotě převyšující 223 miliard korun.

Nejbohatším člověkem planety zůstává spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, jehož majetek podle odhadů dosahuje 56 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu Kč). Druhý se v novém žebříčku nejbohatších lidí světa umístil investor Warren Buffett, jehož majetek dosahuje 52 miliard USD. V první desítce jsou tři Američané, žádná jiná země nemá více než jednoho zástupce. Forbes žebříček miliardářů sestavoval od začátku loňského roku a skončil začátkem letošního února.

Až několik míst za Kellnerem zůstala taková jména, jako je například ruský ocelářský a těžební král Alexandr Abramov, zakladatel tiskové agentury a současný starosta New Yorku Michael Bloomberg, realitní magnát Donald Trump nebo režisér Steven Spielberg.

Lidem s majetkem přes miliardu dolarů patří dohromady 3,5 bilionu dolarů. Je to o 35 procent více než před rokem. Pro představu: při současných výdajích by taková částka stačila České republice na 77 let běžného provozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK