Experti: Ekonomika je přes pokračující rekordní růst za vrcholem

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - I když má podle dnešních údajů tuzemské hospodářství za sebou dva nejlepší roky v historii, nachází se již za svým vrcholem. Ekonomika má ovšem i přes očekávaný pokles stále dobré a zdravé základy, shodují se analytici, které ČTK oslovila.

Tuzemská ekonomika v roce 2006 udržela rekordní růst a stejně jako předloni vzrostla o 6,1 procenta. Hlavním tahounem byly spotřební výdaje a tvorba hrubého kapitálu. Ve 4. čtvrtletí růst hrubého domácího produktu činil 5,8 procenta. Analytici očekávali zpomalení tempa růstu.

"Číslo ze čtvrtého čtvrtletí potvrzuje, že ekonomika je již za vrcholem. Nacházíme se ve fázi stabilizace růstu kolem pěti procent," uvedl Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Výsledky nicméně podle prorektorky Vysoké školy ekonomické Stanislavy Hronové nadále potvrzují, že česká ekonomika patří v Evropě k zemím s nejvyšší dynamikou vývoje. Ekonomickým tygrem ovšem podle analytiků letos v regionu zůstane Slovensko.

"Z pohledu českého spotřebitele je třeba připomenout, že růst HDP není zárukou lepšího života, ačkoli HDP bývá ekonomy používán jako měřítko životní úrovně," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Číslo podle něj neříká nic o stavu životního prostředí, množství volného času nebo třeba rodinné spokojenosti.

Přesto je dnešní statistika pro běžného člověka dobrou zprávou. Vysoký růst ekonomiky totiž podle Pikory umožňuje vytvářet nová pracovní místa, a snižovat tak nezaměstnanost. Větší zájem o zaměstnance spolu s rychlým růstem produktivity práce rovněž umožní vyšší růst průměrných mezd, dodal.

Ekonomové upozorňují, že se během loňského roku výrazně změnila struktura hospodářského růstu. Hlavním tahounem již není zahraniční obchod, ale spotřeba domácností. "V roce 2006 bylo zajímavé, že spotřeba domácností rostla díky zadlužování rychleji než jejich příjmy," uvedl Pikora.

Růst spotřeby domácností byl loni podle analytika Patria Finance Davida Marka největší za poslední tři roky. "Napomohl tomu svižný růst mezd, pokles inflace a nízké úrokové sazby," uvedl.

Podle Pikory v ekonomice loni největší nárůst zaznamenaly automobilky, což bylo způsobeno postupným náběhem nových výrob. "Je proto evidentní, že v roce 2006 měl na ekonomiku v zemi větší vliv management automobilek než většina politiků," uvedl Pikora s tím, že nedávná politická krize se v ekonomice projeví jen minimálně. Následky podle něj ekonomika pocítí později, a to kvůli odkládání ekonomických reforem a přijetí eura.

Letos finanční trhy očekávají zpomalení ekonomického růstu až pod pět procent. "Zveřejněné číslo nijak neovlivňuje naše očekávání ohledně růstu na letošní rok ve výši 4,5 procenta," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Ekonomický růst pod pěti procenty letos očekává i analytik ČSOB Petr Dufek. "Přesto půjde o velmi solidní výsledek, který bude zhruba dvojnásobný ve srovnání s tempem zemí eurozóny," uvedl. Podle Pikory letos ekonomika zpomalí na 5,1 procenta. Tahouny ekonomiky by měla zůstat spotřeba domácností a investice.

Podle analytika České spořitelny Davida Navrátila letos ekonomika zpomalí kvůli pomalejšímu růstu eurozóny, a především pak vypadnutím automobilového průmyslu jako lídra ekonomiky.

"Porovnáme-li se s průměrnou vyspělostí letos rozšířené EU, jsme na 79 procentech. Při růstu našeho HDP na hlavu nejméně o 3,5 procenta dosáhneme průměrné vyspělosti unie do roku 2017," uvedl Michl s tím, že předpokládá růst HDP na hlavu v EU v průměru o 1,6 procenta.

Pokud by tuzemská ekonomika rostla o dva až tři procentní body více než eurozóna, dostala by se ČR na její hospodářskou úroveň nejpozději za 15 let, uvedl analytik České bankovní asociace Filip Štěrba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK