Profit: Podnikatelům se nelíbí návrh nového daňového řádu

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Podnikatelům se nelíbí návrh nového daňového řádu, který po dlouhých letech příprav poslalo ministerstvo financí do připomínkového řízení. Předloha má nahradit dosavadní zákon o správě daní a poplatků z roku 1992. Přestože návrh přináší určitá zlepšení, představy podnikatelů zdaleka nenaplňuje a nemá ani podporu celé vládní koalice, uvedl týdeník Profit na svých webových stránkách.

Návrh předložila dlouholetá náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. "Cílem je odstranění nejednotnosti postupů a případných nejasností při aplikaci dosavadního zákona. Chceme napomoci zkvalitnění výkonu daňové administrativy a podpořit klientský přístup při jednání s daňovými subjekty," řekla. Nová pravidla podle ní respektují i rozhodnutí nejvyšších soudů týkající se správy daní. Návrh také přibližuje dosavadní pravidla správy daní obecné procesní úpravě správního řízení podle nového správního řádu, účinného od začátku roku 2006.

Podle ekonomického experta Svazu průmyslu a dopravy Tomáše Bartáka je však současný návrh daňového řádu zklamáním. A to i přes ojedinělá zlepšení, například že správce daně bude muset svá rozhodnutí až na výjimky odůvodňovat, nebo že se v některých případech ruší oznamovací povinnost při výplatách nezdaněných odměn. "Zlepšení jsou totiž bohužel kompenzována řadou úprav, která ještě zhoršují současný neuspokojivý stav," domnívá se Barták.

Nadšen není ani šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek. Za nepochopitelnou označuje zejména absenci takzvané všeobecné editační povinnosti, tedy povinnosti finančních úřadů podávat závazné výklady nejasných ustanovení daňových zákonů. "Přitom její zavedení již řadu měsíců obsahuje schválené programové prohlášení vlády," připomněl. Na všeobecné editační povinnosti trvá podle týdeníku také Unie malých a středních podniků.

Drábek nicméně považuje za pozitivní skutečnost, že návrh daňového řádu konečně opustil ministerstvo a byl dán do připomínkového řízení. Mezi konkrétní klady podle něj patří především zlepšení postavení poplatníků při doručování písemností finančním úřadem. "Přestože je ale z návrhu zřetelná snaha o zlepšení klientského přístupu k poplatníkům, návrh bohužel neodstranil dosud jednostranné zvýhodnění finančních úřadů nad poplatníky," kritizoval. Za zvláště znepokojivé považuje i to, že proti řadě rozhodnutí finančního úřadu není přípustné odvolání, a to ani k nadřízenému finančnímu ředitelství.

To, že ministerstvo financí pustilo do připomínkového řízení materiál, na němž bude nutné ještě legislativně pracovat, kritizují podle Profitu i někteří koaliční politici. "Nedovedu si představit, že by daňový řád například neobsahoval editační povinnost," řekl Profitu například poslanec ODS a člen rozpočtového výboru Michal Doktor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK