Odborníci: Portálu veřejné správy hrozí kolaps

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Portálu veřejné správy, který mimo jiné zajišťuje sběr důchodových listů pro ČSSZ nebo testů žadatelů o řidičské průkazy, hrozí kolaps. Přiznávají to tvůrci portálu i ministerstvo informatiky, které portál spravuje. Na investice do potřebného rozšíření portálu ale ministerstvo v současnosti nemá prostředky.

Transakční část portálu v současnosti v některých okamžicích zpracovává až desetkrát větší objem dat, než pro jaké byly servery původně dimenzovány. "Kapacita portálu je prakticky naplněna. Návrhy na rozšíření a posílení propustnosti a modernizaci transakčního jádra jsou již hotovy a MI rozhodně počítá s jejich realizací," řekl ČTK Jan Ferenc z oddělení komunikace ministerstva.

Podle Ference počítá návrh na technologický rozvoj portálu s částkou mezi 50 a 60 miliony korun na rozšíření datových zdrojů, posílení hardwaru a vybudování záložního řešení. "Zavádění nových a rozšiřování stávajících funkcionalit pak může tuto částku postupně zvýšit, a to až o násobky. Uvažuje se o vícezdrojovém financování investic, přičemž se počítá s účastí státního rozpočtu," dodal Ferenc.

Hlavním uživatelem transakční části portálu je již několik let ČSSZ. Podle mluvčí ČSSZ Štěpánky Filipové přijal úřad prostřednictvím portálu do konce loňského roku více než 13 milionů elektronických dokumentů a ušetřil řádově miliony korun proti situaci, kdy by úřad musel podání zpracovávat v papírové podobě.

Podle studie společnosti Microsoft, která k portálu dodala software, by jeho případný kolaps způsobil problémy například při vyplácení nemocenských dávek a rovněž by negativně ovlivnil vydávání řidičských průkazů. "Portál si za svou existenci vytvořil nezastupitelné postavení a jeho bezchybné fungování významně ovlivňuje chod v mnoha oblastech státní správy," uvedl Robert Hernady z české pobočky Microsoftu.

Portál začal fungovat před čtyřmi lety. Jeho transakční část zpracovává evidenční listy důchodového pojištění a přihlášky a odhlášky k nemocenskému pojištění za zaměstnance pro zhruba 50.000 firem a organizací. Ročně také portálem projde více než 135.000 testů pro získání řidičského průkazu, dále výkazy pro statistiku obchodu EU Intrastat a některá daňová přiznání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK