Česká města dávají na osvětlení ročně desítky milionů korun

11.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Města v České republice dávají ročně na veřejné osvětlení a jeho údržbu desítky milionů korun. Výjimkou je hlavní město Praha, kde celková částka včetně zajištění světel i pro různé slavnostní příležitosti za rok překračuje 300 milionů korun. V některých městech mají lampy a jiná zařízení na starosti zřizované technické služby, jinde je na základě smlouvy provozují soukromé společnosti.

Pražský magistrát svěřil správu, provoz a údržbu veřejného a slavnostního osvětlení společnosti Eltodo. Ta za prvních pět let do obnovy osvětlení vložila podle svého provozního ředitele Jana Rataje přes 800 milionů, nyní se již částka blíží k miliardě. Náklady na energii se firma snaží snižovat při rekonstrukci a následné modernizaci.

Rozšiřuje se i počet osvětlených památek; v poslední době to bylo kupříkladu rozsvícení Petřína, nové nasvětlení Strahovského kláštera či ozáření Čechova mostu. Nově vznikl i systém postupného nočního rozsvěcení architektonických skvostů.

Úspory si města slibují například od nově vypisovaných tendrů na dodavatele elektrické energie pro místní osvětlení. Soutěž má za sebou třeba prostějovská radnice, podklady pro vypsání tendru připravuje také správce olomouckého veřejného osvětlení, společnost Technické služby města Olomouce, jejímž jediným vlastníkem je místní radnice. Město přitom ročně zaplatí za elektrickou energii a údržbu veřejného osvětlení bezmála 30 milionů korun. O správu veřejného osvětlení ve stotisícovém Hradci Králové by se specializované firmy mohly v soutěži utkat letos.

V Plzni jde z ročních 50 milionů korun na elektřinu zhruba polovina, druhá směřuje na provoz, tedy na opravy a výměny. Celková suma, kterou radnice ročně vydává na osvícení města, se zvyšuje každoročně o inflaci. Veškeré lampy a lucerny spravuje Správa veřejného statku města Plzně. Za provoz a údržbu ručí najatá firma Osvětlení, s níž má Plzeň dlouhodobou smlouvu.

Novinkou posledních let jsou nasvícené přechody zvyšující bezpečnost chodců. Památky začaly dostávat novou tvář díky slavnostnímu osvětlení už v 90. letech minulého století. Například v Třebíči speciální osvětlení silnými reflektory získala bazilika sv. Prokopa, která je zapsána na seznam památek UNESCO, zámek a kostel Proměnění Páně.

Ve městech Pardubického kraje radnice využívají sloupy také k umístění tabulek s názvy ulic, tlampačů či směrovek městského informačního systému. Kromě toho mohou lampy nést reklamní plochy, příjmy z komerčního použití jsou však ve srovnání s náklady na provoz a údržbu minimální. Například ve Svitavách loni technické služby utržily za reklamu něco přes 60.000 korun, v desítkách tisíc korun počítají zisky od agentur také v Chrudimi.

Dnes města investují do nejmodernějších zářivek, které díky speciálním čidlům osvětlují ulice a chodníky přesně podle aktuální potřeby, a snižují tím spotřebu elektřiny, uvedli zástupci větších měst.

Smlouvu se soukromou společností má například Ústí nad Labem, které v roce 2005 firmě zaplatilo téměř 26,6 milionu korun s tím, že cena se každý rok mění podle počtu lamp, inflace a ceny elektřiny. České Budějovice, které loni vydaly 45 milionů korun, pověřily správou a údržbou světel soukromou firmu před dvěma roky; odborným firmám předaly správu také velká města v Karlovarském kraji.

Snad každé město v Libereckém kraji zajišťuje službu jiným způsobem. Například stotisícový Liberec předal starost o osvětlení ulic a signalizaci na silnicích do správy soukromé firmě. V sousedním Jablonci ho soukromá firma dokonce vlastní, jde ale o společnost, jež stoprocentně patří městu. Česká Lípa si systém spravuje sama prostřednictvím vlastního technického odboru a firmu si najímá jen na opravy a údržbu.

Postupná rekonstrukce čeká i jihomoravská města, kde původní, až 30 a více let stará zařízení dosluhují, a rostou tak náklady na jejich údržbu. Města investují miliony korun. Často ale řeší problémy s vandaly, kteří způsobují i desetitisícové škody. Podobnou zkušenost mají i na Vsetínsku. "Na některých sídlištích jsme instalovali speciální lampy, které odolávají útokům vandalů," uvedla vsetínská mluvčí Eva Stejskalová.

Od vzniku prvního městského osvětlení uplyne 14. března 120 let. Tehdy v roce 1887 se v sedm hodin večer v Jindřichově Hradci rozsvítilo 17 elektrických žárovek, které ozářily náměstí a přilehlou Panskou ulici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK