HN: Pumpaři si ÚOHS stěžují na zvýšení poplatků, které vybírá CCS

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Majitelé a provozovatelé čerpacích stanic si stěžují u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že CCS, Česká společnost pro platební karty, zneužila dominantního postavení na trhu. CCS zvýšila poplatky, které vybírá za kartový prodej pohonných hmot. Píšou to Hospodářské noviny (HN). Firma argumentuje tím, že poplatky už minimálně deset let plošně neměnila.

ÚOHS se už případem nových smluv mezi pumpaři a CCS zabývá. Mluvčí úřadu Kristián Chalupa zatím nechtěl sdělovat žádné závěry.

"Přišli za mnou z CCS, ať jim podepíšu dodatek smlouvy. Byl jsem v šoku, když jsem si spočítal, že bych jim měl zaplatit za měsíc třicet tisíc korun místo dosavadních dvaceti. Tohle si dovolí jen díky tomu, že tu prakticky v těchhle službách nemají konkurenci," řekl HN provozovatel čerpací stanice, který si nepřál zveřejnit své jméno kvůli obavám z reakce CCS. Na společnost chystá stížnost u antimonopolního úřadu.

CCS tvrdí, že poplatky plošně neměnila už nejméně deset let a za tu dobu se jí zvýšily náklady. "Během té doby rostly výdaje na techniku, lidské zdroje a podobně. Proto byla úprava poplatků nevyhnutelná," řekl HN mluvčí společnosti David Sroka. Odmítá, že by za zdražením byla snaha nového majitele CCS rychle získat zpět vloženou investici. CCS loni koupila americká společnost FleetCor.

Kromě jednotlivých pumpařů podalo stížnost na CCS k antimonopolnímu úřadu i Společenství čerpacích stanic v ČR. "Za vyšší poplatky nenabízí CCS prakticky žádnou službu navíc," řekl HN šéf společenství Ivan Indráček.

V systému CCS je zapojeno asi 2300 čerpacích stanic, pro pumpaře představuje bezhotovostní tankování s kartou CCS zhruba kolem pětiny prodaného množství paliv. Velcí prodejci očekávají, že k jednání s CCS dojde brzy. I jejich zástupci zvažují stížnost. "Pokud by požadovali výrazně vyšší poplatky, tak se obrátím na antimonopolní úřad," řekl HN šéf Čepra Pavel Švarc.

Karetních systémů pro bezhotovostní platby u čerpacích stanic funguje v Česku více. Velcí prodejci jako Benzina nebo Shell nabízejí vlastní karty, které lze ale využívat jen u jejich pump. U benzinek mohou také řidiči platit klasickými bankovními kartami. Držitelé karty CCS ale mohou dostávat pravidelné výpisy o místech a časech tankování a množství odebraných paliv. Firmy tak mají přehled o pohybu svých vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK