Koruna zahájila týden vůči euru poklesem, k dolaru posílila

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Česká měna zahájila týden vůči euru poklesem bez zásadních domácích i zahraničních podnětů. V 10:40 se obchodovala za 28,23 Kč/EUR. Naopak proti dolaru koruna mírně posílila na 21,44 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Negativním faktorem pro českou měnu je podle Radima Krejčího z Patria Online nadále vývoj rozdílu úrokových sazeb mezi ČR a eurozónou, pozitivním faktorem pak domácí ekonomický vývoj.

"Očekáváme, že příznivá nálada na středoevropských trzích bude pokračovat. Česká měna ale díky nízkým úrokovým sazbám může dále oslabovat, protože investoři budou znovu volit raději více úročená, i když rizikovější aktiva," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

Dnes by korunu mohly podle Krejčího ovlivnit případné komentáře ke vstupu ČR do eurozóny. Vláda bude totiž projednávat konvergenční program České repuibliky.

"Pro korunu zajímavé ekonomické zprávy budou publikovány až v úterý - průmyslová výroba za leden," uvedl Krejčí. Minimálně do té doby, ale pravděpodobně celý týden, se podle něj česká měna udrží v pásmu 28,05 až 28,35 Kč za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK