Výrobci malých letadel loni utržili rekordních 18,8 miliardy USD

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Světoví výrobci malých letadel loni utržili rekordních 18,8 miliardy dolarů. Oproti roku 2005 to je nárůst o 24,1 procenta. Na základě údajů sdružení výrobců letadel (General Aviation Manufacturers Association) o tom informovala společnost Grossmann Jet Services, která se zabývá leteckou přepravou. K příznivým výsledkům napomohl zejména růst celosvětové ekonomiky. Stoupá také obliba v používání malých letadel k pracovním i soukromým účelům.

V roce 2006 dodali výrobci na trh celkem 4042 letadel s pístovými, turbovrtulovými nebo proudovými motory. Ve srovnání s předchozím rokem to je o 12,9 procenta strojů více.

Nejvyšší obrat zaznamenaly společnosti Bombardier (4,8 miliardy dolarů), Gulfstream Aerospace (4,1 miliardy) a Cessna Aircraft Company (3,2 miliardy dolarů), které pokrývají zhruba dvě třetiny světového trhu. Růst poptávky po nových strojích očekávají výrobci i nadále.

"Obrat jednotlivých klíčových operátorů na evropském trhu rostl loni v rozmezí mezi 15 až 30 procenty. Růst v samotné střední a východní Evropě byl zhruba 20 procent," řekla ČTK ředitelka Grossmann Jet Services Dagmar Grossmann.

Kromě příznivých ekonomických faktorů se na loňském růstu projevilo mistrovství světa ve fotbale v Německu. Více než dvě stovky fanoušků se dopravily na finálový zápas soukromým letadlem.

Zájem o služby leteckých dopravců roste hlavně v zemích střední a východní Evropy. Dopravci očekávají, že bude pokračovat. "Růst trhu v regionu střední Evropy by neměl klesnout pod 20 procent. Vysoký potenciál mají i trhy v Rusku, na Ukrajině, v zemích produkujících ropu. Nesmíme zapomenout ani na asijské trhy, zejména na Čínu," dodala Grossmann.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK