Na mýtném se vybralo přes jednu miliardu korun

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Předepsané mýtné na dálnicích a rychlostních silnicích přesáhlo dnes odpoledne jednu miliardu korun. ČTK to oznámila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Pokud by výběr pokračoval stejným tempem, mýtné by za celý rok 2007 přesáhlo hranici pěti miliard.

"Průměrná týdenní suma z mýtného překračuje 100 milionů," řekla Vápeníková. Podle ní by se příjmy mohly ještě zvyšovat, protože dopravně silné měsíce teprve přijdou.

Mýtné se v ČR vybírá od 1. ledna 2007; povinnosti platit podléhají vozy o hmotnosti 12 tun a více. Nejvíce transakcí v mýtném systému připadá na české kamiony. Jde přes 65 procent ze všech zaúčtovaných mýtných transakcí, upřesnila Vápeníková. Další v pořadí jsou slovenští řidiči, následovaní polskými, maďarskými a německými vozidly. Celkem je do systému zaregistrováno přes 150.000 vozidel.

Spolu se zvyšujícím se počtem vozidel registrují celníci stále větší množství porušení pravidel. "Do pondělí 12. března řešily mobilní hlídky celníků 5153 porušení právních předpisů a uložily blokové pokuty v celkové výši 6,904.300 korun," řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. V 283 případech byl celním úřadům dán podnět k zahájení správního řízení, kde dopravci hrozí až půlmilionová pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK