Domácí podílové fondy letos příliš nevynášejí

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Domácí podílové fondy zatím letos investorům vesměs velké výnosy nepřinášejí. Peněžní fondy mají výkonnost v průměru kolem půl procenta, dluhopisové zhruba jedno procento. Akciové a smíšené jsou celkově v průměru kolem nuly, řada z nich přitom zatím vykazuje ztrátu. Důvodem je propad světových trhů na přelomu února a března. Vyplývá to ze statistiky Asociace fondů a managementu ČR (AFAM) k 9. březnu 2007.

"Při pohledu na výsledky domácích fondů se sice vyskytují světlé výjimky, ale obecně jejich výsledky nejsou nikterak oslnivé. Na výkonnosti domácích podílových fondů se výrazně podepsal propad na tuzemském akciovém trhu, když fondy s rizikovějšími strategiemi, tj. akciové a fondy fondů, se dostaly do červených čísel," řekl analytik serveru Finance.cz Lukáš Buřík.

"To, co akciové trhy vydělaly během ledna a první poloviny února, během jednoho týdne ztratily," uvedl David Urbánek z odborného časopisu Fondshop. Ke konci února přitom podle něj dosahovala výkonnost akciových trhů v korunovém vyjádření kolem pěti až sedmi procent. Akciové trhy ztrácely globálně, takže zasáhly všechny trhy. Rizikovější trhy ztrácely logicky více, podotkl.

Mezi tuzemskými fondy byl nejúspěšnější smíšený ČP Invest Fond nemovitostních akcií, který vykázal výnos 4,6 procenta. Z akciových fondů se přes jednoprocentní výkonnost přehouply pouze ISČS Dynamický Mix a IKS Konzervativní Fénix. V kategorii dluhopisových fondů vyčníval ČSOB dluhopisových příležitostí s 3,1 procenta a IKS Dluhopisový Plus se dvěma procenty.

Konzervativnější fondy peněžního trhu investují do instrumentů, které nejsou tolik závislé na vývoji akciového trhu, jsou sice v plusu, ale výkonnost dosahuje minimálních, ba téměř nulových hodnot, upozornil Buřík. U dluhopisových fondů je situace o něco málo příznivější, ovšem ani zde nejsou podle něj vesměs výnosy nijak oslnivé.

Češi po propadu v předminulém týdnu sice začali prodávat podíly v akciových fondech a místo nich nakupovali hlavně bezpečné zajištěné fondy, ale masivní výprodej nenastal. Tuzemských investorů se patrně nejvíce dotýkal pokles akcií ve střední a východní Evropě, kde trhy v přepočtu na koruny ztratily od 26. února do 5. března sedm až 14 procent hodnoty, řekl ČTK portfolio manažer Investiční společnosti České spořitelny Jiří Lengál. Na akciových fondech ISČS se to prý projevilo odkupy v řádu stovek milionů Kč.

V loňském roce přinesly akciové i smíšené fondy podílníkům několikaprocentní výnosy. Výkonnost dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu nepřekročila dvě procenta. V předminulém roce byly výsledky mnohem lepší. Češi měli na konci loňského roku v podílových fondech majetek za rekordních 271,3 miliardy korun. Na domácí fondy sdružené v AFAM z toho připadlo 156,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK