Americké akcie zahájily týden růstem, pomohly akvizice

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne zvyšovaly a nejvíce jim pomohla vlna fúzí a akvizic. Podporu širšímu trhu poskytla i levnější ropa a příznivé hodnocení akcií některých firem z odvětví vyspělých technologií. Na Dow Jonesův index měla největší pozitivní vliv emise Boeing.

Dow Jonesův index zpevnil o 42,3 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,34 procenta na 12.318,62 bodu. Podobně širší index S&P 500 si připsal 0,27 procenta na 1406,60 bodu, nejlépe si ze všech tří indexů si ale vedl Nasdaq Composite. Ten zpevnil o 0,62 procenta na 2402,29 bodu.

Z oznámených akvizic na sebe poutala pozornost především společnost Kohlberg Kravis Roberts & Co, která za 6,9 miliardy dolarů převezme řetězec diskontů Dollar General. Menší akvizici oznámila pojišťovna UnitedHealth Group, která za 2,6 miliardy dolarů převezme konkurenční společnost Sierra Health Services.

Cena ropy se v pondělí snížila pod 59 dolarů, takže z trhu zmizela část obav z růstu nákladů na energie. Skoro dvouprocentní zisk si připsaly akcie Boeing, kterým pomohly zprávy o nových zakázkách. Boeing si od více klientů zajistil zakázky na výrobu letadel v objemu přes 4,5 miliardy dolarů. Mezi klienty jsou i letecké firmy z Ruska a Kuvajtu.

Z technologických firem si dobře vedla emise Xilinx, které k růstu pomohl finanční ústav Lehman Brothers. Ten zvýšil nákupní doporučení k akciím firmy a uvedl, že nynější odhady analytiků na Wall Street mohou být poněkud konzervativní. Díky růstu akcií v odvětví vyspělých technologií se zhruba o 0,9 procenta zvýšila hodnota indexu výrobců polovodičů.

"Když vidíte, že takovým tempem pokračují fúze a akvizice, a to hlavně mezi fondy soukromého kapitálu, každý si pomyslí, že když tito lidé pořád nacházejí levné podniky a stále mají tolik volné hotovosti, tak proč bychom se obávali poklesu trhu," myslí si portfolio manažer společnosti Johnston Lemon David Straus.

Na trhu ale stále panují obavy z dalších problémů na trhu hypoték. Už teď se s vážnými problémy potýká společnost New Century Financial, kterou její věřitelé odmítají úvěrovat, takže firmě hrozí bankrot. Akcie už v minulých dnech ztratily podstatnou část hodnoty a v pondělí se s nimi neobchodovalo. Burza je zřejmě buď vyřadí nebo přesune do zvláštního režimu.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, zatímco britská libra se vydala opačným směrem. Investoři se před další statistikou z USA zdráhají držet měny s vysokým úrokovým výnosem a na dolar nepříznivě působí rovněž obavy z případného dalšího horšení situace na hypotečním trhu. Vyšší byl ale zájem o dluhopisy.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3192 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,3113 USD, kde byl v pátek. Na paritě s japonským jenem klesl na 117,61 ze 118,22 JPY, zatímco euro k jenu se mírně zvýšilo na 155,16 z předchozího kurzu 155,03 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK