Energetická burza EEX je podezřelá z manipulace; vedení to odmítá

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 13. března (ČTK) - Německá energetická burza EEX je podezřelá, že manipuluje cenami elektřiny. Případem už se začala zabývat prokuratura v Lipsku, kde burza sídlí. Zástupci burzy nicméně nařčení odmítají. EEX je jednou z největších burz svého druhu v Evropě, její kritici však upozorňují na údajně zvláštní způsob tvorby cen elektřiny. Informovala o tom agentura Reuters.

O ceny elektřiny na burze EEX se opírá také společnost ČEZ. Loni v létě se cena elektřiny dostala na nový rekord a ČEZ vzápětí oznámil, že cenového růstu využil k prodeji aktuální přebytečné kapacity.

"Obchodování na burze funguje správně," řekl dnes novinářům ředitel burzy Hans-Bernd Menzel. Jeho ujištění však nesdílí prokuratura. "Určitě bychom měli prověřit, zda neporušují zákon o obchodování," řekl mluvčí prokuratury v Lipsku.

Aukční mechanismus, který EEX používá, podle Menzela odpovídá praktikám jiných burz ve světě. O víkendu se ale v německém časopise Der Spiegel objevil článek, který popisoval, jak velcí producenti využívají svého vlivu k umělému nadhodnocování velkoobchodních cen. Článek se opíral o e-mailovou zprávu, která unikla z EEX.

EEX vždy odmítala kritiku, že dominantní výrobci elektřiny mají vliv i na obchodování. V Německu patří k dominantním producentům RWE a E.ON, kteří působí i na českém trhu. Ceny, kterých se na burze EEX dosahuje, plní roli referenčního ukazatele pro tvorbu cen na velkoobchodním trhu.

Na základě cen dosažených na burze EEX se denně stanovují i velkoobchodní ceny elektřiny, které se další den používají v Německu a Rakousku. Ceny se však vytvářejí podle výsledků anonymní aukce. Výsledky obchodování na burze EEX ale mají vliv i na mnohem větší trh forwardů. Oba systémy pak slouží za základ tvorby cen, jimiž se řídí obchodníci.

Velkoobchodní ceny jsou určeny distributorům elektřiny, ale projeví se i v posledním článku řetězce, což je spotřebitel. K jeho tíži jdou také další poplatky a daně spojené s odběrem elektrické energie.

Na burze EEX obchoduje 161 firem z 19 zemí, což je podle zástupců burzy dostatečný počet na to, aby se setkávaly rozdílné zájmy, a aby tedy správně fungovala konkurence. Burza se také odvolává na to, že jí finanční dohled v Sasku, kde Lipsko leží, už dříve potvrdil bezproblémovou činnost.

Zástupci EEX tvrdí, že vždy spolupracovali s dozorovými orgány, k nimž patří i finanční dohled v Sasku, ale i s antimonopolním úřadem či Evropskou komisí. "Pokud bychom zde prováděli něco nezákonného, padlo by to na hlavu všech těchto úřadů," hájí se Menzel. Původce e-mailové zprávy, z níž čerpal Spiegel, EEX prý nezná a kvůli jejímu šíření se obrátila na policii.

Německý ministr hospodářství Michael Glos požaduje, aby obchody s energií byly průhlednější a volá po větších pravomocích antimonopolního úřadu. Evropská komise loni provedla razii v několika energetických firmách v celé unii, a to právě kvůli podezření, že velcí hráči na trhu záměrně snižují výrobu, aby uměle nafoukli ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK