Fico: Samsung investuje do závodu na Slovensku 320 milionů eur

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. března (ČTK) - Jihokorejská společnost Samsung Electronics investuje do nového závodu na výrobu obrazovek z tekutých krystalů (LCD) na Slovensku 320 milionů eur (devět miliard Kč). Po podpisu investiční smlouvy to dnes prohlásil slovenský premiér Robert Fico. Podle původních informací měl Samsung zpočátku investovat necelé čtyři miliardy slovenských korun (3,3 miliardy Kč), tedy třikrát menší sumu.

Další investoři, které Samsung přiláká, by měli investovat deset miliard slovenských korun, řekl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Nová továrna ve Voderadech u Trnavy by měla zaměstnat 1200 lidí. O investici se ucházely rovněž Česká republika, Maďarsko a Polsko. Samsung již má ve slovenské Galantě svou největší evropskou továrnu na televizory s plochou obrazovkou. Voderady jsou od této továrny vzdálené zhruba 30 kilometrů.

Samsung působí na Slovensku již od roku 2002. V Galantě začal nejprve s výrobou počítačových monitorů, kterou později rozšířil o televizory s plazmovými a LCD obrazovkami. V současnosti již ve svém závodě v Galantě vyrábí široký sortiment spotřební elektroniky. Loni firma v Galantě otevřela rovněž distribuční centrum pro střední a západní Evropu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK