Americké akcie dopoledne klesaly kvůli problémovým hypotékám

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly, protože se na hypotečním trhu objevily nové potíže. Klesaly kvůli tomu především akcie podniků ve finančních službách. Slabší únorové tržby maloobchodu, než se očekávalo, se pak přidaly k obavám ze slabé kondice americké ekonomiky.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl téměř o 0,6 procenta na 12.249 bodů. Index trhu Nasdaq v 17 hodin SEČ oslabil o dvě třetiny procenta na 2386,5 bodu.

Mezi finančními institucemi klesaly nejvíce ty, které se nějak angažují na trhu s hypotékami. Akcie v odvětví postihl pokles přesto, že investiční banky Goldman Sachs Group zveřejnila rekordní výsledek za čtvrtletí do 23. února.

Největší ztrátu mezi pěti sty tituly indexu S&P 500 dopoledne vykázala emise Bank of America, která klesla o 1,7 procenta na 50,21 dolaru. Washington Mutual ale oslabila o 3,3 procenta na 40,50 USD a Goldman Sachs o 0,8 procenta posílil.

Obavy o zdraví hypotečních ústavů na trhu zesílily, když problémová společnost New Century Financial oznámila, že Komise pro cenné papíry zkoumá její účetnictví. New Century také přiznala, že ji vyšetřuje americké ministerstvo spravedlnosti. Burza obchodování s emisí New Century proto dočasně zablokovala, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK