HN: Setuza nabídla státu za svůj dluh více než miliardu

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Noví vlastníci potravinářské firmy Setuza chtějí dlouholetý spor se státem ukončit tím, že mu zaplatí více než miliardu korun. Píšou to Hospodářské noviny (HN). Firma přitom dluží státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu (PGRLF) přes čtyři miliardy korun. Kvůli svému dluhu je Setuza od loňského podzimu v exekuci.

"Za čtyřmiliardový dluh u státu dávají jednu miliardu korun. Dalších sto milionů doplatí za dřívější, pro stát nevýhodný prodej akcií Setuzy. Pokud tuto nabídku doporučí i auditoři, připraví právníci návrh smlouvy o vyrovnání se Setuzou," řekl HN ministr zemědělství Petr Gandalovič. Už dříve také připustil, že Setuza by mohla dluh splácet postupně. Vláda dala ministrovi za úkol navrhnout řešení kauzy do 31. května.

"Jednání dál probíhají," komentovala pro HN bez dalších podrobností situaci mluvčí Setuzy Marie Logrová. Gandalovič deníku řekl, že dalším plánovaným krokem jeho ministerstva bude výběr nezávislého konzultanta. "Součástí dohody se Setuzou přitom musí být i splnění našich požadavků, že firma musí zachovat výrobu a pracovní místa," doplnil ministr.

Setuza se už dříve pokusila spor se státem urovnat nabídkou 850 milionů korun. Gandalovič ale koncem letošního ledna nabídku odmítl. Prohlásil tehdy, že firma by musela nabídnout mnohem více. Setuzu mezitím získal nový majitel. Společnost M. L. Moran prodala firmě Campaspol 100 procent akcií společnosti Český olej a s tím i kontrolní podíl v Setuze.

Setuza, která je i klíčovým výrobcem surovin pro biopaliva, zaměstnává zhruba 1000 lidí. Její více než čtyřmiliardový dluh vůči PGRLF vznikl navýšením o úroky z původních 1,7 miliardy korun, které si Setuza v 90. letech půjčila u Investiční a Poštovní banky. Po jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla. S tím ale stát nesouhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK