Odbory Škoda: Automobilka ustoupila od nového mzdového systému

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 14. března (ČTK) - Automobilka Škoda Auto ustoupila podle odborů při úterním pátém kole mzdového vyjednávání od zavedení nového mzdového systému, který měl posílit pohyblivé složky mzdy. Novinářům to dnes řekl šéf podnikových odborů Jaroslav Povšík. Ústupek firmy označil za průlom, systém se odborům nelíbil. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

V úterý automobilka uvedla, že na jednání s odbory představila další kompromisní návrh mzdového systému.

Navrhovaný nový mzdový model se odborářům nelíbil, protože údajně nepřinášel zajištěný růst mezd všem zaměstnancům. Od informačních mítinků v provozech podniku, které v příštím týdnu zčásti omezí výrobu, odbory podle Povšíka neustoupí.

V dosavadních pěti kolech se odbory s firmou zatím dohodly na vyšších příplatcích za ztížené pracovní prostředí a za noční práci. Podle ekonoma odborů Jana Millera firma dál navrhla zvýšení jednorázového bonusu na 8000 korun, zvýšení osobního ohodnocení o dvě procenta a tarifů o 6,1 procenta. "V rámci roční výplaty to dosahuje průměrné růst asi sedm procent," řekl Miller. Odbory přitom požadují jen u tarifů průměrný růst 17 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK