SQS Vláknová optika chystá v N. Pace investovat stovky milionů Kč

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 14. března (ČTK) - Společnost SQS Vláknová optika chce v příštích letech investovat několik set milionů korun do rozšíření svého závodu v Nové Pace na Jičínsku. Plánuje v něm vyrábět takzvané optické planární odbočnice, které jsou součástí moderních optických přenosových systémů a počítačových sítí. V novém závodě by mělo pracovat několik set zaměstnanců, z velké části vysokoškolsky vzdělaných specialistů. Informovala o tom mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová.

Firma v současné době zaměstnává téměř 300 zaměstnanců, jejich počet by se měl po rozšíření závodu několikanásobně zvýšit, zhruba z poloviny o vysokoškoláky. "Společnost předpokládá rozsáhlou spolupráci s vysokými školami v Praze, Liberci a v Hradci Králové. Pro svůj projekt potřebuje několik set odborníků s vysokoškolským diplomem, stovky míst nabídne i středoškolákům a kvalifikovaným pracovníkům," uvedl generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

V roce 2004 založila společnost vlastní centrum pro výzkum a vývoj optických sítí. Většina současných sítí používá kabely s měděnými jádry, optická vlákna však zaručují mnohem vyšší přenosovou rychlost. Podle předsedy představenstva společnosti Wilhelma Quittnera zažívá zavádění optických vláken do domácností masivní vzestup v Japonsku a v Americe, v Evropě se zatím připravují pouze pilotní projekty. "Až dokončíme náš projekt, bude SQS Vláknová optika jedním z nejvýznamnějších dodavatelů planárních optických odbočnic v Evropě," tvrdí Quittner.

Společnost SQS Vláknová optika je česká společnost vlastněná třemi fyzickými osobami. Firma vznikla v roce 1994 se zaměřením na výrobu a vývoj součástek určených pro přenosové systémy pracující s optickými vlákny. Výrobky společnosti se používají v optických datových sítích desítek zemí světa. V současné době firma exportuje asi 70 procent své produkce převážně na trhy Evropské unie, Číny, USA a Kanady.

Vývojové oddělení společnosti také vlastní několik patentů na unikátní zařízení pro montáž nově žádaných produktů, jako jsou například spojovací prvky pro speciální vlákna udržující polarizaci světla. Firma má dceřiné společnosti v Německu, na Slovensku a v Rusku. V letošním roce zakládá rovněž své obchodní zastoupení v USA a Kanadě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK