Pražská burza dopoledne propadla

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Pražská burza dopoledne výrazně ztratila, když navázala na výprodeje na vyspělých zahraničních trzích po propadu amerických akcií. Z jednotlivých emisí nejvíce oslabily akcie energetické skupiny ČEZ, které přišly o 3,9 procenta na 832,6 koruny. Hlavní index PX byl kolem 11:30 níže o 2,74 procenta na 1616,2 bodu, vyplynulo z výsledků burzy.

Akcie rakouské Erste Bank odepsaly 3,6 procenta na 1601 korun, akcie farmaceutické společnosti Zentiva si pohoršily o 2,8 procenta na 1301 korun a akcie Komerční banky byly níže o 2,5 procenta na 3503 korun. Jednu z nejmenších ztrát na trhu měly akcie developera ECM, jež přišly o 1,3 procenta na 1746 korun. Společnost Wood & Company začala hodnotit akcie ECM, které se začaly na burze obchodovat loni v prosinci. Cílovou cenu akcií ECM stanovila na 2312 korun a doporučila investorů nákup.

Ekonomičtí ministři se dohodli, že vláda prodá na burze sedm procent akcií společnosti ČEZ, čímž získá více než 30 miliard korun. Akcie by měl nakoupit sám ČEZ. Stát drží v ČEZ dvoutřetinový podíl. "Plán je takový, že ČEZ by koupil své vlastní akcie na burze a to by mělo mít, jak již bylo několikrát zmiňováno, lehce pozitivní dopad na cenu," uvedl analytik České spořitelny Jakub Židoň.

Globální pokles nastartovaly americké akcie, jež po ztrátách hypotečních společností ztratily asi dvě procenta. Japonský index Nikkei oslabil o 2,9 procenta. V USA i Japonsku byl tento pokles druhý nejvýraznější v letošním roce. Hlavní evropské indexy ráno klesaly o zhruba dvě procenta. Světové burzy zažily vlnu poklesu již na konci února, z ní však mezitím oživily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK