Německá vláda schválila výrazné snížení daně z firemních zisků

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. března (ČTK) - Německá vláda schválila plán výrazného snížení daňového zatížení firem. Daň z firemních zisků by se od příštího roku měla snížit na 30 procent z dosavadních 39 procent, sdělil mluvčí spolkového ministerstva financí.

Snížení firemních daní bylo jednou z ústředních složek vládního programu nynější velké koalice pod vedením kancléřky Angely Merkelové. Proti návrhu se však vyslovuje část koaličních sociálních demokratů, kteří by mohli zabránit přijetí návrhu v parlamentu, třebaže jejich ministr financí Peer Steinbrück je předkladatelem zákona.

Reforma má zatraktivnit Německo jako místo pro podnikání. Steinbrückův plán předpokládá, že firmy na dani ušetří ročně 30 miliard eur a reálně jim navíc zbude pět miliard eur. Vláda totiž chce 25 miliard na ztracených příjmech pokrýt rozšířením daňové základny a pobídkami pro to, aby firmy platily daně raději v Německu než jinde.

"To, co děláme, je investice do budoucna. Musíme zpočátku vydržet určité ztráty daňových příjmů, ve střednědobém horizontu však z toho budeme mít výhody," řekl Steinbrück v rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK