Urban: Drobit ČEZ kvůli látání děr je neodpovědné

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Opoziční ČSSD odmítá záměr ekonomických ministrů vlády prodat sedm procent elektrárenské skupiny ČEZ na burze, o kterém dnes informovaly dnešní Hospodářské noviny. "Drobit ČEZ v této chvíli jen kvůli zalátání díry ve státních financích je podle mého názoru možná i trochu neodpovědné," řekl bývalý ministr průmyslu a obchodu a poslanec ČSSD Milan Urban.

Jako jeden z důvodů uvedl to, že pokud stát prodá akcie nyní, dostane za ně méně peněz, než kdyby počkal, protože hodnota akcií podle jeho názoru poroste. Varoval zároveň, že stát ztratí určitou část vlivu ve firmě a oslabí tak svou možnost mluvit do energetické budoucnosti státu.

Při současném kurzu akcií by stát mohl za prodej podílu získat podle HN 35,7 miliardy korun. Peníze vládě chybí v letošním rozpočtu fondu dopravy. Akcie státu si na burze chce koupit sám ČEZ.

"Pokud nabyvatelem bude společnost ČEZ, tak tím samozřejmě tato transakce neskončí," upozornil Urban. ČEZ bude muset akcie do roka převést na někoho jiného nebo uspořádat jejich úpis, což změní poměr státu a vyžádá si to zřejmě i změnu stanov firmy, vysvětlil. "Myslíme si, že vláda měla dost času na to, aby připravila alternativní možnosti, jak sanovat ten deficitní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury," dodal. ČSSD se podle něj bude pravděpodobně snažit dostat tento návrh na pořad jednání sněmovny, například formou interpelací.

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že materiál poslal do vlády s několika alternativami možného prodeje, z nichž jednu navrhuje. Požádal také o zařazení na program v co nejkratší době.

ČSSD v dnešní tiskové zprávě uvedla, že požaduje, aby vláda hledala i jiné zdroje pro fond dopravy než prodej akcií ČEZ. "Pokud by to odvrátilo připravovanou privatizaci ČEZ, je ČSSD ochotna zahájit s vládou jednání o posílení dotace pro Státní fond dopravy ze zdrojů státního rozpočtu," stojí v tiskové zprávě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK