RK: Ceny bytů vzrostou letos až o 12 procent

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ceny bytů letos vzrostou stejně jako loni o osm až 12 procent v závislosti na tom, kde se nacházejí. V atraktivních lokalitách v Praze by mohly ceny růst o deset až 12 procent. Cena panelových domů bude stagnovat či mírně růst. Vyplývá to z vyjádření realitní společnosti MEXX Reality pro ČTK.

Ředitel společnosti MEXX Reality René Hradecký ČTK řekl, že velký potenciál růstu cen má před sebou Praha 9, dále si podle něj nejlepší lokality jako Vinohrady, Bubeneč a Staré Město udrží své jméno prestižní adresy. Pomalu se podle jeho názoru mezi tyto lokality dostává i Smíchov. Z mimopražských lokalit má podle Hradeckého největší šance na růst Brno, Ostrava a Hradec Králové.

Ceny některých bytů a rodinných domů můžou naopak podle analýzy realitní společnosti AAABYTY.CZ v blízké době klesnout až o 20 procent. Důvodem je splasknutí cenové bubliny z obavy před možným zvýšením DPH u bytové výstavby. Podle AAABYTY.CZ klesnou hlavně ceny panelových bytů, a to až o 30 procent.

Realitní kancelář MEXX Reality s tímto názorem nesouhlasí. Cena na trhu je podle Hradeckého vždy tvořena hlavně nabídkou a poptávkou, nikoli očekávanými nebo reálnými změnami sazeb spotřebních daní. Vzhledem k současnému stavu poptávky a nabídky bytů na českém realitním trhu nelze předpokládat, že by ceny bytů měly klesat, dodal Hradecký.

Růst cen nemovitostí podpoří podle společnosti MEXX i to, že investoři a hotelové řetězce začínají houfně kupovat činžovní domy v centru Prahy, které hodlají přestavět na hotely. "Centrum Prahy je už totálně zastavěné a nezbývá proto, než rekonstruovat staré činžovní domy," vysvětluje Hradecký. V minulosti firma podle něj prodala již několik podobných nemovitostí celkem za několik stovek milionů korun.

Výnosy z investic do hotelů jsou podle Hradeckého i tento rok vyšší než do administrativních budov, u kterých lze předpokládat výnos kolem šesti procent. "Pokračuje tak trend, kdy se kancelářské budovy v historickém centru Prahy mění na hotely a rezidenční projekty. Administrativní komplexy se přesouvají na okraj města, kde nájemci oceňují nižší nájem, větší možnosti parkování a vhodnější dispozice kanceláří u novostaveb," doplnil Hradecký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK