MfD: Vláda bude rozhodovat i o variantě prodat 15 procent ČEZ

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Vláda při rozhodování o prodeji podílu v elektrárenské společnosti ČEZ bude posuzovat také variantu, která počítá s privatizací až 15 procent akcií firmy. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na materiál, který kabinetu ve středu zaslalo ministerstvo financí a který má deník k dispozici. Stát ve společnosti drží více než dvoutřetinový podíl; prodej sedmi procent akcií vládě navrhují ekonomičtí ministři.

"Ministerstvo financí dává k úvaze, aby vláda nejprve posoudila, zda je vhodné privatizovat sedm procent akcií ČEZ a tím si zajistit výnos do výše 31 miliard korun, přičemž stát by ztratil kvalifikovanou většinu... Tím by ztratil zřejmě možnost rozhodovat o některých zásadních otázkách ve společnosti," cituje MfD z materiálu ministerstva financí.

"Z hlediska možnosti státu ovlivňovat hlasování na valné hromadě jsou právní důsledky prodeje 7 či 15 procent akcií společnosti stejné," podotýká ve zprávě ministerstvo. Za 15 procent by přitom podle listu stát získal 80 miliard korun, u sedmiprocentního podílu by byl výnos okolo 35 miliard.

Kabinet má ale podle ministra financí Kalouska také možnost prodat jen 0,91 procenta akcií a udržet si ve firmě dvě třetiny. Tím by získal při dosažení ceny kolem 900 Kč za akcii téměř pět miliard korun. Varianta s 15 procenty naopak nabízí možnost ponechat si jen takzvanou prostou většinu.

Podle dnešního Práva bude kabinet o prodeji rozhodovat možná již na svém prvním zasedání v pondělí. Deníku to naznačil nejmenovaný zdroj z ministerstva financí.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, do jehož resortu správa ČEZ spadá, tvrdí, že hlavní je získat 31 miliard korun, s nimiž kabinet počítá v letošním rozpočtu. Od toho se má odvíjet velikost prodávaného podílu. "Pokud bude vyšší cena za akcii a bude stačit prodat méně než sedm procent, můžeme nabízený balík snížit třeba na šest procent," řekl MfD Říman.

Peníze získané za ČEZ mají putovat do státního fondu dopravy, který je použije na výstavbu silnic a dálnic. Třicet miliard korun by přitom podle MfD stačilo zhruba na 74 kilometrů nových dálnic.

Proti prodeji se vyslovila ČSSD. "Stát půjde v ČEZ pod hranici dvou třetin, ale to není dobře, protože tím ztratí některé možnosti. Peníze vláda navíc použije jen na zalátání děr ve státním rozpočtu," uvedl exministr průmyslu a obchodu a poslanec ČSSD Milan Urban.

Vážným zájemcem o akcie je samotná firma ČEZ. Stát ale musí na valné hromadě v polovině dubna schválit, že může o akcie bojovat. ČEZ by pak musel podle zákona do 1,5 roku akcie buď dále prodat, nebo je zrušit a snížit o ně svůj základní kapitál.

Podle neoficiálních informací se o akcie zajímají i světové giganty, jako je španělská Iberdrola, německé E.ON či RWE, dodává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK