Euro: ČSA končí spolupráci s ČD na lince Pendolino

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Vedení ČSA se rozhodlo ukončit od 1. dubna spolupráci s Českými drahami na vlakové lince Pendolino. Letecká společnost vypoví smlouvu a stáhne kód ČSA z úseků provozovaných vlakem. Znamená to, že ČSA nebude mít po tomto datu v nabídce destinace z Pardubic a Olomouce. Uvedl to zpravodajský server Euro OnLine.

"Ano, spolupráce s ČD bude ukončena k 1. dubnu. Důvodem je fakt, že zájem o službu neodpovídal očekávání Českých aerolinií. Vlakem Pendolino cestovali v průměru dva cestující ČSA denně," řekla mluvčí aerolinií Daniela Hupáková. ČSA hodlá své cestující, kteří již mají rezervaci, přesměrovat na pražské nebo ostravské letiště.

Problémem pro ČSA byla také skutečnost, že České dráhy nebyly ochotny participovat na případných náhradách za zrušené vlakové spoje nebo převzít odpovědnost za případná zpoždění nebo škody způsobené cestujícím. Tento standard letecký dopravce poskytuje na všech svých spojích a ČSA ho tedy musely zajišťovat i u vlakových spojů, kde ale tyto události nemohly nijak ovlivnit.

Podle ČSA je údajně problematické i to, že cestující musejí využívat ještě autobusového spojení z holešovického nádraží na Ruzyň. Autobusová linka označená AE, která spojuje nádraží Holešovice, kde pendolino v Praze končí, je provozována na základě smlouvy ČD s Dopravním podnikem hl. m. Prahy. Klient ČSA má dopravu autobusem zahrnutou v ceně letenky, ostatní platí nadstandardní jízdné 40 Kč.

České dráhy ale tvrdí, že spolupráce s aerolinkami je výborná a nevidí důvod k jejímu ukončení. "ČSA mají v každém pendolinu rezervováno osm míst. Měsíčně vlakového přípoje k letišti využije asi 100 lidí, zhruba tři denně," řekl serveru marketingový ředitel pro osobní přepravu ČD Aleš Ondrůj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK