Chiquita připustila vazby na teroristy, zaplatí 25 milionů dolarů

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. března (ČTK) - Americká prokuratura obvinila světoznámého distributora banánů Chiquita Brands International, že udržoval styky s teroristickou organizací v Kolumbii. Chiquita obvinění nepopřela a souhlasí se zaplacením pokuty 25 milionů dolarů (téměř 534 milionů Kč). Jde ale o složitější a nepřímé vztahy, nikoli o to, že by se Chiquita sama angažovala v teroristických aktivitách.

Chiquita uvedla, že její podnikání ji přivádí i do takových oblastí Kolumbie, kde není příliš bezpečno. Z toho důvodu si prý koupila ochranu od jedné z teroristických organizací, které v oblasti působí.

Americké úřady se vazbami Chiquity na teroristy z Kolumbie zabývaly delší dobu a ochota firmy zaplatit pokutu bude zřejmě znamenat tečku za vleklým vyšetřováním. Chiquita je americký podnik, který distribuuje širokou škálu ovoce a dalších zemědělských produktů. Sídlo má v Cincinnati.

Americké ministerstvo spravedlnosti zjistilo, že Chiquita a několik jejích představitelů v letech 1997 až 2004 zaplatili asi 1,7 milionu dolarů lidem z organizace AUC. Ta je zodpovědná za jeden z nejhorších masakrů v rámci občanské války v Kolumbii. Podílí se ale i na vývozu většiny kokainu, který směřuje z Kolumbie na světový trh narkotik.

AUC je považována za krajně pravicovou organizaci, kterou americká vláda v roce 2001 označila za teroristické seskupení. Chiquita podle závěrů vyšetřování organizaci AUC platila výměnou za to, že bude jejím pracovníkům poskytovat potřebnou ochranu. Podobně prý ale platila i levicové organizaci FARC.

"Platby, které firma hradila, byly vždy motivovány snahou zajistit našim zaměstnancům bezpečí," řekl generální ředitel Chiquity Fernando Aguirre. O podrobnostech vyrovnání nechtěl blíže hovořit, firma se ale dozná zřejmě už příští týden v pondělí, kdy se bude konat soudní líčení. Aguirre řekl, že s pokutou už Chiquita počítala a dala si na ni peníze stranou.

Chiquita se v soudních dokumentech přiznává, že platby pro organizaci AUC schvalovalo nejvyšší vedení, a že v účetnictví byly tyto platby maskovány. Prokuratura už Chiquitě údajně dokázala, že nejpozději v září 2000 nejvyšší vedení firmy přesně vědělo, co je AUC za organizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK