Americké akcie ve čtvrtek zpevnily

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek zvyšovaly, a trh tak navázal na příznivý vývoj z předchozího dne. Značný zájem byl o akcie finančních institucí včetně firem, které poskytují hypotéky. Na devizovém trhu se dál zvyšuje kurz dolaru, který se poslední dobou pohybuje v tandemu s akciemi.

Dow Jonesův index zpevnil o 26,28 bodu a den uzavřel vyšší o 0,22 procenta na 12.159,68 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,37 procenta na 1392,28 bodu, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,29 procenta na 2378,70 bodu.

Na akciový trh v USA v poslední době nepříznivě působí problémy na hypotečním trhu. Situaci zkomplikovala zpráva, že počet lidí neschopných plnit závazky z hypoték se v USA dostal na rekord, nicméně ve středu trhu poskytly vzpruhu příznivé výsledky hospodaření některých bank.

Ke zlepšení nálady na trhu v posledních dnech přispěla i další vlna fúzí a akvizic, která investory patrně přesvědčila, že růst akciového trhu ještě není u konce. Překvapivá byla nabídka na převzetí provozovatele burzy CBOT Holdings, kterou předložila společnost IntercontinentalExchange.

"Všichni se obávali o sektor hypoték pro méně bonitní klienty. Ekonomika si ale vede skvěle a já si pořád myslím, že trh bude mít dlouhodoběji celkem dobrý rok," myslí si ředitel akciových obchodů ve společnosti First Albany Victor Pugliese.

O zklidnění situace se postarala i banka Bear Stearns, která se na trhu hypoték silně angažuje. Banka sdělila, že problém s hypotéky je pod kontrolou a neznamená žádné větší riziko. Některé investiční banky dokonce uvedly, že je lákají k nákupu poskytovatelé hypoték, jejichž akcie výrazně klesly, a učinily z nich atraktivní investice.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru k jenu, zčásti kvůli dalšímu přesunu kapitálu z rizikových transakcí označovaných jako "carry trades". K růstu dolaru ale přispěl už obecný optimismus na akciových trzích a zčásti i příznivé vyhlídky zpracovatelského sektoru.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 117,56 JPY, a zpevnil tak z předchozích 117,04 JPY, kde byl ve středu. Vůči euru nepatrně klesl na 1,3234 z 1,3226 USD, zatímco euro vůči jenu vystoupilo na 155,58 z předchozího kurzu 154,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK