Japonské akcie na závěr týdne oslabily

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. března (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne oslabily, a smazaly tak většinu zisků z předchozí obchodní seance. Obavy o vývoj americké ekonomiky přiměly investory prodávat akcie realitních společností, jako Sumitomo Realty & Development, které v uplynulých dnech rostly. Nejhůře si vedly finanční společnosti kvůli obavám o jejich zisk. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 116,24 bodu, tedy 0,69 procenta, a uzavřel na 16.744,15 bodu.

Tři největší finanční skupiny v zemi, Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group a Sumitomo Mitsui Financial Group, kvůli obavám o zisk klesly na nejnižší hodnotu za poslední rok. Akcie TDK však zpevnily o téměř pět procent poté, co výrobce elektronických součástek oznámil, že převezme divizi pevných disků firma Alps Electric.

Dolar na závěr týdne v Asii oslaboval a vůči euru se propadl na nejnižší hodnotu za poslední tři měsíce. Pokles japonských akcií přiměl investory omezit rizikové pozice. Obchodníci se také obávají o výhled americké ekonomiky, hlavně kvůli rostoucím problémům na trhu s bydlením a hypotékami, a očekávají dnešní údaje o spotřebitelských cenách a náladě, které naznačí, zda růst americké ekonomiky zeslabuje. Oslabení ekonomiky by mohlo přimět centrální banku ke snížení úrokových sazeb.

V závěru obchodování euro k dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,3290 USD, když během dne se vyšplhalo až na tříměsíční maximum 1,3310 USD. Kurz eura vůči jenu činil 155,60 JPY, a zůstal tak na téměř stejné úrovni jako předchozí den v New Yorku. Dolar k jenu klesl na 117,10 JPY ze čtvrtečních 117,56 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK