Odbory budou chtít ve veřejném sektoru růst platů 5 až 6 procent

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Odbory chtějí, aby platy ve veřejné správě a službách v příštím roce rostly zhruba o pět až šest procent. Začnou o tom vyjednávat s vládou. Na sjezdu odborového svazu státních orgánů a organizací to řekla jeho předsedkyně Alena Vondrová. Podle ní by měly příjmy státních zaměstnanců a pracovníků ve veřejných službách růst stejně jako v soukromém sektoru.

"Chceme docílit toho, aby byl ve veřejném sektoru zajištěn i v rámci reformy veřejných financí růst reálných platů. Náš požadavek se bude pohybovat nad mírou inflace," řekla ČTK Vondrová. Podotkla, že česká ekonomika roste a v soukromém sektoru se očekává minimálně pěti až šestiprocentní růst průměrných mezd. Zdůraznila, že vyjednávání s vládou ale ještě nezačala.

Ve veřejné správě a službách pracuje na 750.000 lidí. Zhruba 450.000 z nich dostává mzdu ze státního rozpočtu, ostatní ji pobírají z jiných veřejných rozpočtů. Průměrný plat ve veřejné správě dosáhl podle Vondrové loni zhruba 22.900 korun. "Průměrné nominální platy jednotlivých skupin zaměstnanců jsou však velmi rozdílné," uvedla předsedkyně.

Letos vzrostly tarifní platy ve veřejné správě a službách v průměru o pět procent. Na tomto růstu se vláda loni dohodla s odboráři. Pracovníci by si tak měli proti loňsku přilepšit průměrně o 1050 korun.

Vláda připravuje reformu veřejných financí a plánuje úspory výdajů. Podle neoficiálního návrhu ministerstva financí by prý platy pracovníků státu a veřejného sektoru mohly růst jen o 1,5 procenta. Zvýšení by tak nedorovnalo ani inflaci, která by se podle očekávání mohla pohybovat kolem tří procent.

"Nemá-li stát na to, aby v přijatelné míře valorizoval platy svých zaměstnanců, tak není možné, aby snižoval daně. Není možné, aby každou reformu veřejných financí odnesli právě tito zaměstnanci," uvedla Vondrová. Kdyby růst platů měl být menší než inflace, jsou podle ní odbory připraveny použít k prosazení vyšších mezd "všechny legální prostředky".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK