Vláda projedná prodej části ČEZ, variant je více

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Vláda v pondělí projedná prodej části státního podílu v elektrárenské společnosti ČEZ. Cílem je získat peníze, které chybějí ve státním rozpočtu na letošní rok. Návrh, který počítá s více variantami prodeje akcií, předkládá ministerstvo financí. Opozice záměr vlády odmítá.

Ekonomičtí ministři navrhují vládě prodat sedm procent akcií z celkového dvoutřetinového státního podílu. Stát by tak mohl získat podle současné ceny akcií kolem 36 miliard korun.

"Buď jsme mohli přiznat skutečný schodek rozpočtu 122 miliard korun, nebo získat jednorázový příjem z prodeje státního majetku - podílu ČEZ. Rozhodli jsme se pro druhou možnost," uvedl dříve ministr financí Miroslav Kalousek.

Peníze chybějí především ve Státním fondu dopravní infrastruktury. Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka potřebuje fond peníze nejpozději ve třetím čtvrtletí. "V případě, že se situace nevyřeší, nemůžeme zahajovat nové, již schválené stavby," uvedl Řebíček.

MF ovšem předkládá ke zvážení podle tisku i prodej například 15 procent nebo 0,91 procenta akcií. "Ministerstvo financí dává k úvaze, aby vláda nejprve posoudila, zda je vhodné privatizovat sedm procent akcií ČEZ a tím si zajistit výnos do výše 31 miliard korun, přičemž stát by ztratil kvalifikovanou většinu. Tím by ztratil zřejmě možnost rozhodovat o některých zásadních otázkách ve společnosti," citovala tento týden MF Dnes z materiálu ministerstva.

"Z hlediska možnosti státu ovlivňovat hlasování na valné hromadě jsou právní důsledky prodeje sedmi či 15 procent akcií společnosti stejné," podotýká ve zprávě ministerstvo. Za 15 procent by přitom podle listu stát získal 80 miliard korun

Akcie státu si na burze chce koupit sám ČEZ. Ten má ale stále přebytek kapitálu a investoři firmu za neefektivní zacházení s penězi kritizují. Případný nákup by musela schválit valná hromada společnosti.

"Drobit ČEZ v této chvíli jen kvůli zalátání díry ve státních financích je podle mého názoru možná i trochu neodpovědné," řekl tento týden ČTK bývalý ministr průmyslu a obchodu a poslanec ČSSD Milan Urban.

Sněmovna schválila pro letošní rok rozpočet se schodkem 91,3 miliardy Kč, nezapočítala do něj však peníze pro fond dopravy, které chybějí na výstavbu dálnic. Prostředky měla přinést privatizace některého státního podniku. V úvahu přicházel prodej Letiště Praha, který se ale letos zřejmě neuskuteční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK