MZe dá letos víc na propagaci ekozemědělství

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Ministerstvo zemědělství letos plánuje dát na propagaci ekologického zemědělství a biopotravin více než šest milionů korun proti loňským čtyřem milionům. Sdělila to mluvčí MZe Táňa Králová. V současnosti se podle ní společně se zástupci nevládních organizací připravuje konkrétní podoba a forma letošní propagace, na niž ministerstvo přispěje.

Odborníci se shodují, že osvěta a informační kampaně jsou jedním z důležitých faktorů pro další rozvoj zájmu o biopotraviny a ekozemědělství. Podle místopředsedy Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Jiřího Urbana je šest milionů přiměřená suma na podporu různých akcí, jako jsou měsíc ekozemědělství, konference, jarmarky či výroba letáků. Urban ale soudí, že by byla žádoucí velká profesionální kampaň včetně reklamy v televizi, která by ovšem spotřebovala peněz podstatně více. Na větší propagační projekt se ČR snaží získat příspěvek od EU.

"Naším společným cílem je nejen zvýšit mezi spotřebiteli zájem o tuzemskou produkci z ekologického zemědělství, ale také oslovit další zemědělce, aby se zaměřili na výrobu bioproduktů a v širší míře také na jejich zpracování. Nabídka domácí bioprodukce je totiž nedostatečná a rostoucí poptávku spotřebitelů zajišťují obchodníci dovozem," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

MZe je partnerem propagačních akcí, jako je ocenění Bartákův hrnec pro nejlepšího ekozemědělce roku nebo Měsíc ekologického zemědělství a biopotravin, který se bude letos v září konat již potřetí. Úřad také spolupořádá mezinárodní Letní akademie ekologického zemědělství v Lednici. Součástí propagace je i výroba a distribuce informačních letáků a publikací.

Od příštího roku by měl podle Gandaloviče propagaci, zpracování a marketing podporovat nový státem financovaný Program ekologické zemědělství a biopotraviny, který MZe nedávno schválilo. Počítá se v něm s různými novinkami, například s pilotním projektem Bio do školek.

Na propagaci ekologického zemědělství se ČR snaží získat také prostředky z Evropské unie. Evropské komisi předložila ke schválení projekt, v němž se pro roky 2008 až 2010 počítá s rozpočtem 30 milionů korun.

Ekologické zemědělství se v Česku rozšiřuje a loni představovalo 281.500 hektarů, což je zhruba 6,6 procenta zemědělské půdy. To je v EU nadprůměrný podíl. Výrazně roste také zájem o biopotraviny, kterých se loni v Česku prodalo za 760 milionů korun. Stoupající poptávka je ale ze značné části kryta dovozy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK