ČOI: Některé oděvy měly nepravdivé informace o materiálu

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu textilní výrobky pro dospělé, které byly označeny nepravdivými informace o jejich materiálovém složení. Inspektoři na druhou stranu při těchto kontrolách nezjistili prodej oděvů s obsahem nebezpečných chemických látek. Sdělila to mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Inspektoři na konci loňského roku v obchodních centrech, prodejnách textilu a na tržnicích odebrali 20 druhů oděvů, které poté nechali zkontrolovat v laboratořích. "U šesti druhů výrobků bylo zjištěno, že použitý materiál neodpovídá deklaraci na výrobku," uvedla Fléglová.

ČOI tuto kontrolní akci zahájila kvůli informacím ze zahraničí, že některé textilní výrobky obsahují nebezpečné chemické látky nebo přípravky, které zakazují evropské směrnice. "Nadlimitní hodnoty azobarviv neobsahoval žádný z odebraných textilních výrobků pro dospělé," upozornila Fléglová.

Dodala, že u čtyř kontrolovaných výrobků byly uvedeny informace o jejich údržbě, které si ale vzájemně odporovaly. Na jednom výrobku pak nebyly uvedeny vůbec žádné informace o použitém materiálu. "Údaj o výrobci, dovozci případně dodavateli chyběl u jednoho druhu výrobku," řekla Fléglová. Tři odebrané textilní výrobky měly údaje o materiálovém složení pouze v cizím jazyce.

ČOI podle Fléglové se dvěma prodejci textilních výrobků zahájila správní řízení a šesti kontrolovaným osobám uložila blokové pokuty.

V loňském roce ČOI provedla 55.547 kontrol a na porušení zákonů přišla v 19.102 případech (34,4 procenta). Podíl prohřešků na počtu kontrol byl loni zhruba stejný jako v roce 2005, kdy se zvýšil na 34,3 procenta z 29,4 procenta v roce 2004. V předchozích letech tento ukazatel naopak mírně klesal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK