Koalice 3. dubna představí plán daňových reforem

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Koaliční vláda Mirka Topolánka v úterý 3. dubna představí veřejnosti scénář ekonomických reforem. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl první místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. Daňová reforma jako celek počítá s poklesem daňové kvóty, což by podle něj měli pocítit všichni daňoví poplatníci. Konkrétní návrhy ovšem Bém nezveřejnil a dosavadní zveřejněné návrhy označil jako pracovní varianty.

"Koaliční vláda sníží daně, 3. dubna předloží balík ekonomických reforem a z toho balíku bude zřejmé, že na daňové reformě vydělají všichni," řekl Bém.

Podle Béma dosud existují desítky návrhů. Připustil nicméně, že součástí daňové reformy bude sbližování sazeb DPH a za velmi pravděpodobnou označil variantu, podle níž se snížená sazba daně z přidané hodnoty zvýší z pěti na devět procent a vyšší základní sazba zůstane na 19 procentech.

Místopředseda ČSSD a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka, který byl Bémovým oponentem, ale namítal, že zvýšení snížené sazby DPH u potravin v kombinaci s ekologickou daňovou reformou může zvýšit inflaci a tudíž i mzdové požadavky.

Vyšší inflace by ale podle dalších hostů pokračování pořadu na ČT24, kterými byli nový národní koordinátor zavedení eura a bývalý viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek a nynější viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, neměla být problém. Niedermayer připustil, že zvýšení snížené sazby DPH o čtyři procentní body inflaci sice zvýší, nikoli však dramaticky. Obavy z růstu cen proto pokládá za přehnané. Navíc inflace podle něj nyní není největším problémem české ekonomiky. Upozornil naopak, že vyšší sazba DPH pomůže ozdravit státní rozpočet.

Niedermayer také konstatoval, že reformní plány současné vlády jdou v zásadě správným směrem, upozornil ale, že jde pouze o nápravu stavu, který vznikl neprováděním reforem v posledních letech a "velmi nešťastným balíkem sociálních výdajů, který byl schválený před volbami". Chybí mu také větší tlak na snižování výdajů. "Mně tohle tady připadá jako takový základní dobře sestavený telefonní seznam, který se snaží řešit ty první viditelné věci," řekl Niedermayer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK