Analytici se neshodují, zda 15procentní daň sníží příjmy rozpočtu

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Zavedení jednotné 15procentní daně může podle analytika Patria Finance Davida Marka přinést velké výpadky příjmu státního rozpočtu. Naopak analytik HVB Bank Pavel Sobíšek se domnívá, že takový návrh je reálný díky změně částky, z které se daň bude vypočítávat. Z dostupných informací ovšem nelze přesně určit, jak celý daňový systém bude vypadat, shodují se.

O návrhu ministra financí Miroslava Kalouska zavést jednotnou 15procentní daň informovala v sobotu Mladá fronta Dnes. Jednotnou sazbu by měly doprovázet kompenzace v podobě zvýšení slev na dani a odečitatelných položek tak, aby si žádná příjmová skupina nepohoršila. Podle deníku by si plánovanými změnami daní nejvíce polepšili lidé s vysokými příjmy, naopak by si celkově pohoršili lidé s příjmy pod 35.000 korun a důchodci. Vedle toho ministerstvo financí uvažuje o zvýšení snížené sazby DPH ze současných pěti na devět procent.

Podle Marka zatím není z jednotlivých kusých informací o podobě daňové reformy možné usuzovat, jak celý systém bude vypadat. Každopádně je podle něj 15procentní daň natolik nízko, aby nestačilo zvýšení snížené sazby DPH na devět procent. "Snížená sazba by se musela asi posunout výš a nebo se musí počítat s tím, že v rozpočtu bude míň peněz a o to víc se bude muset škrtat," upozornil.

Podle Sobíška je ovšem 15procentní daň reálná, a to díky tomu, že daň se má počítat z hrubé mzdy, která zahrne i odvody na pojištění placené zaměstnavatelem, takzvané superhrubé mzdy. "Začínám věřit, že 15 procent může být reálných, a to díky tomu, že se daň bude počítat ze superhrubé mzdy," uvedl s tím, že je tak možné i splnit slib, že na změnách daně z příjmu nikdo neprodělá. Vše ovšem bude záviset na výši odečitatelných položek a slev na dani. Podle MfD se má základní sleva na dani zvednout z 600 na 2070 korun za měsíc a odpočet na dítě z 500 na 870 korun měsíčně.

Daňové reformy by podle Sobíška snížily daně relativně málo, a to celkem 80 procentům zaměstnanců. Otázkou podle něj také zůstává přijetí takových reforem ve společnosti. Návrh totiž jednoznačně znamená zvýšení daňové zátěže nevýdělečně činných osob, tedy důchodců, kteří budou muset platit víc kvůli zvýšení snížené sazby DPH. "Zatím není jasné, jak se jim to bude kompenzovat," dodal.

Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice se loni zvýšila o 1226 korun na 20.211 korun. Dvě třetiny zaměstnanců však na průměrnou mzdu nedosáhnou. Daň z příjmu fyzických osob se nyní pohybuje mezi 12 až 32 procenty v závislosti na výši příjmu. Například lidé, kteří vydělávají do 15.000 hrubého, dnes mají sazbu daně 12 procent.

Cílem reforem navrhovaných současnou vládou, které se budou dotýkat i sociálních přídavků, například porodného nebo rodičovského příspěvku, je snížit rostoucí zadlužování státu a deficit veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Scénář ekonomických reforem chce vláda představit 3. dubna, uvedl dnes první místopředseda ODS Pavel Bém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK