LN:Vedení ČEZ chtělo omezit pravomoci dozorčí rady, ta to odmítla

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Vedení energetické společnosti ČEZ podle dnešních Lidových novin začátkem března navrhlo změnu stanov, která by omezila pravomoci dozorčí rady. Materiál, který 5. března zaslal generální ředitel firmy Martin Roman dozorčí radě k projednání, jasně dokazuje snahu představenstva posílit své pravomoci na úkor dozorčí rady, píšou LN.

Vedení podle LN navrhovalo, že u některých aktivit by už členové představenstva nemuseli žádat o souhlas dozorčí radu jako dosud.

"Chtěli jsme pouze usnadnit ovládnutí našich distribučních společností," komentoval motivaci návrhu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Členové dozorčí rady ovšem plán představenstva smetli se stolu. "Minulý týden jsme to projednávali a k žádnému oslabení pravomocí dozorčí rady nedojde," řekl Lidovým novinám člen dozorčí rady Martin Kocourek. Snahy představenstva označil podle deníku za nepřijatelné také ministr financí Miroslav Kalousek.

O prodeji části státního podílu v ČEZ dnes bude jednat vláda. Cílem je získat peníze, které chybějí ve státním rozpočtu na letošní rok. Návrh, který předkládá ministerstvo financí, počítá s více variantami prodeje akcií. Ekonomičtí ministři navrhují vládě prodat sedm procent akcií z celkového dvoutřetinového státního podílu, MF ovšem předkládá ke zvážení podle tisku i prodej například 15 procent nebo 0,91 procenta akcií.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, do jehož resortu správa ČEZ spadá, tvrdí, že hlavní je získat 31 miliard korun, s nimiž kabinet počítá v letošním rozpočtu. Od toho se má odvíjet velikost prodávaného podílu.

Opoziční ČSSD záměr vlády odmítá a chce s ní jednat o posílení dotace pro fond dopravy ze zdrojů státního rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK