Slovenská koruna vystoupila na nový rekord vůči euru i dolaru

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. března (ČTK) - Slovenská koruna dnes ráno prudce zpevnila a posunula se na nový rekord k euru i americkému dolaru. Před 8:30 stála na 32,945 SKK/EUR proti pátečním 33,94 SKK/EUR, k dolaru se obchodovala za 24,775 SKK/USD. Důvodem vzestupu je páteční úprava centrální parity v systému kurzů ERM-II, který je předstupněm zavedení eura. Řekl to dealer z jedné bratislavské banky. Slovensko chce platit eurem od ledna 2009.

Silnější koruna zlevňuje dovážené zboží a snižuje náklady na pobyt v zahraničí. Znevýhodněni jsou naopak exportéři, kteří v přepočtu na domácí měnu dostanou za zboží méně. V korunovém vyjádření se také snižují výdělky Slováků pracujících v cizině.

Evropská komise v pátek pozdě večer oznámila, že se na žádost Slovenska parita vůči euru upravila na 35,4424 SKK/EUR z původních 38,455 SKK/EUR. Od parity se měna během setrvání v ERM-II nesmí vychýlit o více než 15 procent oběma směry. Měla by se tedy udržet mezi 30,1260 až 40,7588 SKK/EUR. Do ERM-II, kde země musí setrvat nejméně dva roky před přijetím eura, vstoupilo Slovensko v listopadu 2005.

V posledním období se slovenská koruna pohybovala blízko spodní hranice původního rozpětí. Koruna si za poslední měsíce připsala výrazné zisky, ke kterým jí podle ekonomů pomohl příliv zahraničních investic a rychlý růst ekonomiky. Na dosud nejsilnější úrovni byla 8. března, kdy po vzestupu na 33,80 SKK/EUR centrální banka intervenovala přímo na trhu v neprospěch vlastní měny.

Slovensko není první zemí, která upravila centrální paritu. V minulosti tak učinilo Řecko či Irsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK