Japonské akcie vzrostly díky jenu

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. března (ČTK) - Japonské akcie dnes rostly a hlavní index trhu Nikkei 225 posílil o 1,6 procenta. Nad hranici 17.000 bodů se index dostal poprvé od minulého úterý díky tomu, že silnější růst dolaru než japonského jenu vyvolal zájem o akcie exportérů. Nahoru šla například emise společnosti Kyocera Corp.

Tokijský Nikkei dnes vzrostl o 265,40 bodu na 17.009,55 bodu. Index těžil také z toho, že se k zisku vrátil i hlavní čínský akciový index. Při zahájení dnešních obchodů přitom akciový trh v Šanghaji klesl o více než dvě procenta, protože Čína o víkendu zvýšila úrokové sazby.

Zastavení růstu jenu vůči dolaru bylo pro investory úlevou a nakupovali díky tomu akcie strojírenských výrobců, uvedl hlavní investiční stratég společnosti Rakuten Securities. "Obavy z dalšího odklonu od jenových carry trades zřejmě slábnou, investoři proto levně nakupují akcie elektronických firem," dodal. Takzvané carry trades jsou strategií, kdy si investoři půjčují měny s nízkým úrokem, například jeny, a nakupují za ně výnosnější aktiva.

Obavy z toho, že vyšší úrokové sazby v Číně odstartují další pokles akcií v Šanghaji, polevily poté, co se šanghajský trh nenechal strhnout hlouběji. Po počátečních ztrátách vzrostl a uzavřel den se ziskem téměř tři procenta.

Většina asijských měn vůči dolaru dnes vzrostla díky tomu, že Čína o víkendu zvýšila základní úrok. Jüan díky tomu dosáhl 7,330 jüanu za dolar, nejvyšší hodnoty od revalvace.

Kurz jenu nakonec oslabil vůči většině hlavních měn. Dolar dnes vzrostl na 117,26 JPY z denního minima 116,25 JPY. Kurz eura vůči jenu stoupl na 156,04 JPY z pátečního newyorského závěru kolem 155,40 JPY. Vůči jenu posílila i britská libra. Euro k dolaru mírně oslabilo na 1,3303 USD z pátečních 1,3340 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK