Odbory ve Škodě zahájily mítinky, výroba údajně narušena nebyla

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 19. března (ČTK) - Odboráři v automobilce Škoda Auto zahájili čtyřdenní sérii více než 50 půlhodinových informačních mítinků na podporu svých mzdových požadavků. Výroba nebyla narušena, uvedla firma. Obory přitom tvrdily, že mítinky výrobu částečně omezí. Mítinky budou pokračovat na jednotlivých pracovištích automobilky do čtvrtka, a to i na nočních směnách. Budou i v závodech Kvasiny a Vrchlabí.

K mítinkům odbory využívají přestávek v práci. Na dnešní první mítink ve svařovně přišlo podle důvěryhodných zdrojů ČTK kolem 300 lidí. "K výpadkům či omezení výroby kvůli mítinkům nedošlo," řekl ČTK mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Personální ředitel automobilky Martin Jahn dnes v Českém rozhlase uvedl, že případné mírné zdržení začátku směny lze v jejím průběhu dohnat. "Považujeme to za informační akci, během které by nemělo dojít k omezení výroby," řekl Jahn.

Pokud se odbory s firmou na růstu platů nedohodnou, jsou podle vyjádření svých předáků připraveny zorganizovat i generální mítink s hodinovými výstražnými stávkami ve všech třech směnách. Obě strany se musejí dohodnout do 31. března, kdy vyprší platnost nynější mzdové dohody. Vedení firmy dříve uvedlo, že odbory nemají k nátlakovým akcím žádný důvod. "Naším cílem je dohodnout se do konce března," uvedl Jahn.

Odbory požadují u tarifů průměrný růst 17 procent. Spolu s jejich dalšími požadavky to znamená nárůst celkového objemu mezd o 24 procent. Firma navrhla zvýšení tarifů o 6,1 procenta a návrh odborů již dříve označila za nereálný.

Dosud se konalo pět kol vyjednávání a nejdůležitějším výsledkem je ustoupení automobilky od zavedení nového mzdového systému, který by výrazně posílil pohyblivé složky mzdy. Odbory nový model odmítaly jako údajně nespravedlivý. Nyní by obě strany měly jednat o navyšování jednotlivých složek mzdy.

Zatím se odbory s firmou dohodly na vyšších příplatcích za ztížené pracovní prostředí a za noční práci. Firma dál navrhla zvýšení jednorázového bonusu na 8000 korun, zvýšení osobního ohodnocení, vyšší odstupné při propuštění z organizačních důvodů a vyšší půjčky na pořízení bydlení. Příští kolo kolektivního vyjednávání se uskuteční 26. března.

Při svých požadavcích odbory poukazují na výborné výsledky podniku, kterému loni čistý zisk vzrostl o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun. Podle odborů byla loni průměrná dělnická mzda v automobilce 22.057 korun.

V kolínské automobilce TPCA se firma a odbory dohodly na letošním růstu mezd o 7,5 procenta. Průměrná mzda ve výrobě se tak zvýší na 23.000 korun. V automobilce Tatra by růst mezd měl letos činit 4,25 procenta. Průměrná mzda se loni v Tatře přiblížila 21.000 korunám. Ve slovenské divizi německé automobilky Volkswagen letos stoupnou mzdy o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK